NEOBIČNA I EFEKTNA TEHNIKA: FARBANJE JAJA RIŽOM

Pirinač! Svi ga imamo u šteku, trebaju vam samo još dobre boje za farbanje, plastična posudica i malo strpljenja. Efekat koji se dobija je zaista poseban, mene je podsetio na časove likovnog, kada smo sa četkicama za zube prskali po papiru i dobijali onaj kul efekat. Možete raditi sa jednom bojom ili kombinovati više za efektniji izgled. Obavezno koristite i zaštitne rukavice, jer ne želite danima posle da šetate sa šarenim prstima.

Potrebno je
pirinač dugog zrna
boja za jaja u gelu ili tečna boja za jaja

okrugla plastična posuda prečnika 8-10 cm, sa poklopcem (od nekog sirnog namaza, kajmaka i sl.)
zaštitne rukavice

Priprema:

Jaja skuvajte, izvadite iz vode i osušite papirnatim ubrusom. Za dalji rad jaja treba da budu topla. Tako da sve radite odmah po kuvanju.

U posudu sipajte oko 2 kašike pirinča. Količina pirinča zavisi od posude u kojoj radite, nikako ne treba da je napunite do vrha. Preko pirinča nakapajte gel boju i promešajte kako bi se pirinač obojio. Stavite jaje, poklopite i „mućkajte“. Nemojte to da radite jako kako ne biste razbili jaje, već nežno promrdajte par puta. Ako budete duže radili, jaje će se skroz obojiti.

Po potrebi promrdajte jaje prstima, zato su vam potrebne rukavice. Vremenom ćete dodavati po još malo boje, jer pirinač upija i suši se. Ako vam ponestane boje, sipajte vrlo malo vode, tek toliko da pokvasite pirinač. Za svaku boju koristite zasebnu posudu. Možete kombinovati i dve boje, prvo jaje ubacite u posudu sa jednom bojom, pa u posudu sa drugom bojom. Jaja ostavite da se ohlade, pa premažite sa malo ulja radi sjaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)