POGLEDAJTE ŠOLJU, DA LI VAM SE URIN PJENI? To je simptom: Evo šta je u pitanju!

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići liječniku.
Kaka obavite nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaš urin jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje, pa čak i razvija li se negdje u vašem tijelu tumor, imate li problema s jetrom ili bubrezima.

Na internetskoj stranici Klinike Cleveland iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada posjetiti liječnika.
Kakve je boje vaš urin i što to znači:
Bez boje, skroz proziran
Pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.
Blijeda boja slame
Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.
Prozirno žućkasta
Ova boja je u granicama normale.
Tamno žuta
Sve je u redu, ali trebate piti više vode.
Boja jantara ili meda
Tijelo vam žudi za tekućinom.

Boja pive, pomalo smeđa
Moglobi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posjetite liječnika.
Ružičasta ili crvenkasta
Ovakva boja se može pojaviti ako jedete ciklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Također, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite ljekaru.
Narančasta boja
U ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Također, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite liječniku.

Plave ili zelene boje
Rijetko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.
Mokraća se pjeni, šta sad?
Mokraća se ponekad zna zapjeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posjetite liječnika ako vam se mokraća stalno pjeni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu vidjeti golim okom. Recimo, razina šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.
Isto tako, nekada se urin zapjeni ako previše urina izbacite u kratko vrijeme. Pokušajte pratiti stanje nekoliko dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)