GENIJALNO: SAMI UZGOJITE SOBNO DRVO NARANDŽE

SASTOJCI
narandža s košpicama
komadić gaze
čaša od jogurta

zemlja
voda
najlonska kesa
mnogo sunca i vaša briga i ljubav!

PRIPREMA

Pojedite narandžu i ostavite košpice. Izaberite koje su najveće i najdeblje, ostale bacite.

Najbolje sjemenke odmah smjestite u vlažnu sredinu za dalje klijanje. Optimalno da se uzme komadić gaze ili neke krpice, navlažite i uvijte u nju sjemenke. Manju najlonsku kesu stavite u čašu od jogurta (može i manja caša). Uvijene u gazu ili krpicu sjemenke stavite na dno čaše i pokrijte ih istom kesom. To će biti vaš „inkubator“ za klijanje sjemenki.

„Inkubator“ je bolje postaviti na toplo i osvijetljeno mjesto i provjeravajte vlažnost gaze jednom u 2-3 dana. Prvi korijeni će izaći za 3-6 sedmica (ovo ne zavisi od vas). Kada dužina prvog korijena dostigne 1 cm, biljku možete presaditi u zemlju. Veoma je važno izabrati dubinu sadnje sjemena, ona treba da bude 1,5 cm. Nemojte oštetiti korijen kada ga budete stavili u zemlju.

Proklijala biljka voli sunce i često prskanje. Držite ju na toplom i sunčanom mjestu.

Kada se primi drugi par listova, biljku možete presaditi na bolje pogodno mjesto. Jednom u šest mjeseci poželjno je presađivati u sve veću saksiju. Vaš grmić će brzo rasti. Ne zaboravljajte ga zalijevati, povremeno prskati vodom i sunčati ga.
6, Da bi vaš „štapić“ narandže počeo da daje bočne grančice – otkinite 2-3 gornja lista, ali, ne žurite, dajte vašem drvcetu vrijeme da malo naraste. I vremenom, vi ćete imati, naviknuto na vaše kućne uslove, plodonosno drvo narandže, javlja ATV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)