IZVRSNA ZA JETRU,STRES,UMOR,TLAK,LINIJU,ŠTITNJAČU…A KADA STE JE ZADNJI PUT PILI?

Malo kalorija, puno vitamina i bjelančevina – to je sirutka, tekućina koja ostaje kao nusprodukt širenja mlijeka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je sirutka pravi eliksir zdravlja i ima mnoga ljekovita svojstva.

Idealna za mršavljenje

Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi. Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od jedan posto bjelančevina i preko 93 posto vode.

Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.
100 grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršavjeti, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.
Odlična za jetru

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Sirutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa. Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Krvožilni sistem, stres, umor…

Istraživanja pokazuju da sirutka doprinosi i krvožilnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak. Debljina, visok tlak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.
Izvor: priromed.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)