DOKTORICA OBJASNILA GDJE LJUDI GRIJEŠE, PA SE DOBIVA LAŽNO NEGATIVAN REZULTAT!

Nije rijetkost da brzi test na koronu pokaže lažno negativne rezultate.

I naši i svjetski stručnjaci kažu da ukoliko je nalaz pozitivan – sumnje nema, zaraza postoji. Međutim, ako je negativan, to već ne mora da bude stoprostotno tačno. Zašto se ovo dešava, objasnila je ruska doktorica Nadežda Černišova.

Ona napominje da je najbolje pred testiranje ne pušiti, jer duhan može da utiče na istinitost rezultata. Takođe, otkrila je šta još je najbolje da izbjegavate kada idete da se testirate kako biste bili sigurni da uzorak neće biti “kontaminiran” i da će pokazati precizne rezultate.

Po riječima specijaliste, prije nego što uradite test, izuzetno je važno da se isključe bilo kakvi mehanički efekti na nazofarinks, odnosno nosni dio ždrijela, piše Mondo.

Ne treba ničim da ispirate nos prije testa, niti da stavljate kapi. Najčešće se virus ne otkriva kada je osoba prethodno stavljala kapi ili ispirala nosni dio ždrijela fiziološkim rastvorom ili morskom vodom. U ovom slučaju, virus može mehanički da se ‘opere’ ili uništiti – tada će test biti negativan. Iz istog razloga, bolje je i ne ispuhivati nos – kaže doktorka.
Doktorica je dodala i da je zbog čistoće testa mnogo bolje uzdržati se od pušenja.

Dešava se da osoba kapne nešto u nos, namaže ga mašću ili ga ispuše i dobije negativan test, iako su prisutni simptomi korone – zaključila je doktorka.

preuzeto sa: /jednaistina.info/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)