Jedan Simptom Pokazuje Da Ste Vjerovatno Imali Omikron, A DA TO I NE ZNATE

Omikron soj prenosi se najbrže od svih dosadašnjih sojeva, pa mnoge države širom svijeta obaraju crne rekorde u brojevima novozaraženih.

Simptomi infekcije ovim sojem uglavnom podsjećaju na simptome klasičnog gripa i na svu sreću su kliničkme slike uglavnom lakše, a mnogo je i asimptomatskih slučajeva. Upravo ti ljudi koji nisu imali nikakve tegobe uglavnom ne bi ni znali da su preležali omikron, da nije jednog simptoma koji se najčešće javlja nakon preležane infekcije, a to je opadanje kose, piše Mirror.

Naime, studija “Hakensak” univerzitetskog medicinskog centra u New Jersey je pokazala da je upravo ovo problem koji se najčešće javlja kao posljedica preležanog omikrona, a pojačano opadanje kose javlja se uglavnom između nekoliko nedjelja i tri mjeseca nakon bolesti.

“Provela sam šest dana u bolnici zbog koronavirusa, a nekoliko nedelja nakon što sam došla kući, kosa je počela da mi opada u pramenovima. Bilo je užasno”, kaže Paula Dijaz, jedna od pacijentkinja koja se suočila sa ovim problemom.

Britanski Institut za trihologiju kaže da postoje i neka globalna istraživanja koja se bave vezom između COVID-19 i opadanja kose.

“Na primjer, tim istraživanja iz Škole za medicinu pri Univerzitetu u Indijani utvrdio je da je skoro trećina od 1.500 učesnika prijavilo opadanje kose kao jedan od dugoročnijih simptoma COVID”, kažu iz Instituta za trihologiju.

Stručnjaci kažu da postoje dva glavna razloga zašto opada kosa poslije koronovirusa. Prvi razlog je kada reakcija tijela na virus postane preaktivna i izazove zapaljenje, iako bi osoba trebalo da se već oporavila od korone. Drugi razlog je stres, jer je poznato da COVID uzrokuje stres, ali i da se to povezuje sa opadanjem kose. prneosi “Radiosarajevo“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)