PROLJEĆE JE ZMIJE SE BUDE – BUDITE PAŽLJIVI AKO IDETE U PRIRODU

KAO I SVAKE GODINE DOLASKOM TOPLIH PROLJETNIH DANA ZMIJE SE BUDE IZ ZIMSKOG SNA I IZLAZE IZ SVOJIH ZIMSKIH SKROVIŠTA TE KREĆU U POTRAGU ZA PARTNEROM I HRANOM. NJIHOVA AKTIVNOST PONAJPRIJE ZAVISI O TEMPERATURI OKOLINE, STOGA IH SE TOKOM DANA, KADA JE TEMPERATURA ZRAKA DOVOLJNO VISOKA, ČESTO MOŽE PRONAĆI KAKO SE SUNČAJU NA OTVORENIM I OSUNČANIM POVRŠINAMA.

Međutim, lijepo i toplo vrijeme ne mami samo zmije na pojačanu aktivnost, nego i ljude koji u proljeće više vremena provode u prirodi, čime se povećava mogućnost slučajnog susreta sa zmijama. Neki od razloga češćeg i dužeg boravka ljudi u prirodi su šetnje, planinarenje, sakupljanja šparoga, uređivanje okućnice, poljoprivredni radovi i slično. Važno je imati na umu da se mogućnost susreta sa zmijama može značajno umanjiti pridržavanjem nekih osnovnih savjeta ponašanja u prirodi i poznavanjem vrsta koje dijele svoj životni prostor s ljudskim.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporuka je nošenje odgovarajuće odjeće i obuće – dugih hlača i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Takođe, treba uvijek pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti.

Zmiju je potrebno polako zaobići ukoliko je to moguće ne uznemiravati je, a ako se nalazi na putu koji to onemogućava može je se pošpricati običnom vodom ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo te pustiti da sama ode svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Treba imati na umu da zmije nisu agresivne životinje te da izbjegavaju kontakt, a pokušaće ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno.

Osoba koju je ugrizla zmija otrovnica trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu koju je ugrizla zmija potrebno je što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove (po potrebi zvati Hitnu pomoć), a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja kako bi se što manje pomicao čime će se usporiti širenje otrova.

Za očekivati je da se bojimo onoga što ne poznajemo, ali uz dozu opreza i međusobnog uvažavanja boravak u prirodi može biti ugodan i za ljude i za zmije, a razloga za uživanje u prirodi i njenim vrijednostima ima pregršt.

Imajte na umu da:

zmije neće napasti i pokušati ugristi ako se same ne osjete ugroženo i prestrašeno
je za vrijeme boravka u prirodi potrebno koristiti odgovarajuću obuću, odjeću i opremu te se odgovorno ponašati
je pri susretu sa zmijom važno ostati smiren, pokušati zaobići zmiju ili ju uplašiti udarcima nogom/ štapom u tlo
ne treba hvatati zmiju niti ju pokušati ozlijediti
je u slučaju ugriza potrebno potražiti pomoć liječnika

(www.haop.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.