DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA

Sastojci
4kg šljiva
4 prstohvata soli

Priprema

Zrele šljive oprati,obrisati,prepoloviti,izvaditi špice.Poslagati u tepsiju.Šećer ne treba stavljati kad je voće zrelo dosegnulo svoju visinu u sladoru onda praviti marmelade,pekmeze,slatka…..Naravno kad je voće kiselo i nije u potpunosti dozrelo da treba staviti malo. Na svako kilo šljiva se stavi prstohvat soli, to se radi da se izvuče fruktoza iz voća.Staviti u pećnicu na 200°C da se lagano peče.
Za vrijeme pečenja naravno povremeno miješati, izaći će sok kojeg ispuste šljive.Pecite ih dok ne ispari sok,ali ne cijeli jer kad se ohladi to se sve stegne.

Ja sam pekla 2h.Sve je tako jednostavno.Promiješala sam pečene šljive nek se sjedini preostali sok i komadi šljiva koji su ostali.Ako ne volite komade nasjeckajte šljive sitnije i sve će izgledati kao pekmez.
Tegle ugrijati na 100°C vruć pekmez steviti u vruće tegle možete ostaviti na toj temparaturi malo i ugasiti da se stvori korica,pa pasljije zatvoriti,ili zatvoriti i ostaviti minutu na 100° i ugasiti i neka tako prenoći.Želatine nikad ne stavljam u ovakve stvari,jer nemam problema sa zgušnjavanjem,volim malo ali da je prirodno.Imate prirodnu želatinu od alge zove se agar-agar,Skrati se vrijeme pečenja,kuhanja i dobije se na masi.Tko želi može i tako!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)