ZBOG OVOGA VAM KOLAČI NE USPIJEVAJU! SAZNAJTE GDJE NAJČEŠĆE GRIJEŠITE U PRIPREMANJU SLATKIŠA!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime, često se događa da iako recept pratite u cjelosti, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju.

  1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljenik dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili sirćeta. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljenik dioksid kada se pomiješa s vodom.

  1. Izbjegavanje prosijavanja suvih sastojaka

U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču.

Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

  1. Otvarate vrata rerne za vrijeme pečenja

Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je tačno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu. Puštanjem topline dolazi do istiskivanja toplog vazduha iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

  1. Predugo miješate tijesto

U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Presnažno promiješano tijesto stvoriće mjehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

  1. Zaboravljate protresti kalup s tijestom

Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je neravna. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće vazduha, što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

  1. Bjelanca naglo dodajete u smjesu miksanjem

Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje umućenih bjelanaca u smjesu.

Naime na ovaj način bjelanca postaju vodenasta, gube pjenastu strukturu, zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanca treba u smjesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

  1. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez miješanja

Brojni recepti za torte započinju prvim korakom miksanja žumanaca sa šećerom, no posve lagan poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže sa žumancima i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, pa se svi naredni sastojci teško vežu u homogenu smjesu.

Izvor: /zenskiportal.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)