15 TAJNI U KUHANJU KOJE VAM VJEROVATNO NIKO NIJE REKAO

“Svaki kuhar ima svoje male tajne, a mi vam otkrivamo neke uz koje ćete postati majstor u kuhinji ”

Tjesteninu kuhajte minutu ili dvije manje nego li vam kažu upute na pakiranju. Naime, nakon što dodate vreli umak tjestenina će još dodatno omekšati.

Miris češnjaka s prstiju možete ukloniti brzim i učinkovitim trikom. Kako bi ga se riješili 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika.

Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajte par minuta držite na vilici, uronjenu u ulje, prije nego li je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.

Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vrijeme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

Svježinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šalicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi.

Kako bi karfiol prilikom kuhanja zadržao bijelu boju u vodu dodajte malo mlijeka i soli.

Kada radite pire krumpir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete baršunastu teksturu.

Za ublažili okus šparoga ogulite ih uvaljajte u jednak omjer soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji.

Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.

Kako biste napravili savršenu povrtnu juhu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu mrkvu, luk i rajčicu, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati okus.

Svježinu povrću produžit ćete ukoliko ga omotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u hladnjak. Neke salate tako bi trebale trajati čak i četiri dana duže.
“Neka vam recept bude samo vodič, eksperimentirajte i sastojke koje ne volite zamijenite s nečim sličnim ”

Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati u ulje stavite drvenu žlicu i ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.

Smeđa riža kuha se znatno dulje nego li bijela, neka čak i 45 minuta. Brže ćete je skuhati ako je noć ranije ostavite da se namače u vodi. Nakon tog postupka vrijeme kuhanja trebalo bi se znatno smanjiti. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja tjestenina bi se trebala skuhati za 60 sekundi.

Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrijano.

Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati.

Prilikom kuhanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne ‘sveto pismo’. Opustite se i eksperimentirajte, a sastojke koje ne volite probajte zamijeniti s nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite timijan probajte napraviti isto jelo s origanom. Prije serviranja svako jelo kušajte.

izvor: bazarika.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)