NI SLUČAJN0 GA NE JEDITE: Evo kako izgleda KR0MPIR PUN T0KSINA

Krompir se često pojavljuje na našim trpezama, ali budite oprezni kada kupujete ovo povrće. Jedan detalj otkriva sadrži li pesticide štetne po zdravlje. Zelena kožica na krumpiru može ukazivati ​​na to da povrće sadrži otrovne tvari.

Ipak, prva stvar koju treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na ljusci krompira prirodan proces. Kada se ova hrana izloži svjetlosti, počinje proizvoditi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje boju.

Zbog toga se boja ljuske krumpira mijenja od žute ili svijetlosmeđe do zelene. Teško je vidjeti zelenu boju na krumpiru s tamnosmeđom ljuskom, ali boju ćete najbolje vidjeti kada sastružete ili ogulite dio ljuske – ako vidite zelene tragove ispod kore, to znači da su toksini već prisutni. Počnite razvijati.

Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil, koji krompiru daje zelenu boju, potpuno je bezopasan i prisutan je u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali evo još jedne opasne supstance – solanina.

Kada ovo povrće proizvodi hlorofil od izlaganja svjetlosti, potiče proizvodnju tvari koja ovu hranu štiti od insekata, bakterija, gljivica… Nažalost, ova supstanca zmajev anizin može biti otrovna za ljude.

Solanin djeluje tako što inhibira enzime uključene u razgradnju određenih neurotransmitera. Osim toga, djeluje tako što razbija ćelijske membrane i negativno utječe na crijevnu propusnost.

Ova supstanca se obično nalazi u malim količinama u koži i mesu krumpira, ali se može proizvesti u velikim količinama zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Da li guljenje krompira pomaže?
Kožice krompira sadrže najveći sadržaj solanina, pa se u tom smislu guljenjem može značajno smanjiti prisustvo ovog toksina. Istraživanja pokazuju da se guljenjem uklanja najmanje 30% solanina iz krompira, ali to znači da 70% solanina ostaje u pulpi povrća.

Čak ni kuvanje, prženje i pečenje ne pomažu značajnom smanjenju nivoa ove supstance, pa zeleni krompir nije sigurniji za jelo ni nakon termičke obrade.

Ako primetite da su na hrani samo male mrlje zelene boje, možete ih odrezati i pojesti ostatak krompira, ali ako povrće ima zelene nijanse na mnogim mestima, najbolje je da ga ne jedete.

Da biste spriječili proizvodnju solanina u krumpiru, najbolje je ovo povrće nakon kupovine čuvati na suhom i tamnom mjestu kako biste izbjegli utjecaj sunčeve svjetlosti i previsoke ili preniske temperature.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)