NEDIM SLADIĆ: Spremite se za VIS0KE TEMPERATURE, EV0 i kada

Pod utjecajem visinske ciklone, jutros su mnoga područja dobila svoje posljednje konkretnije padavine za narednih 7 dana, pri čemu poremećaj sada odmiče prema Srbiji gdje će se bilježiti glavnina nepogoda danas.

Manja količina vlage u višim slojevima atmosfere će procuriti sa sjeverozapada pa dnevnim razvojem naoblake lokalnih pljuskova u utorak može biti u sjeverozapadnim, a sa promjenom strujanja na zapadno i jugozapadno, naročito u srijedu u višim područjima zapadne i centralne Bosne poslije sunčanijeg prijepodneva. Ipak, mnoga područja ostala bi suha.

Na jugu do 35 stepeni – stabilizacija do 10.06
Potom slijedi jačanje visinskog grebena i pritjecaj osjetno toplije zračne mase te stabilizacija vremena do 10.06. Preovladavat će sunčano vrijeme, a danju tek uz malo ukrasnih grudvastih oblaka. Za vikend očekujemo visoke dnevne temperature zraka – u većini predjela jutarnje vrijednosti su od 17 do 22, na jugu do 25, a dnevne vrijednosti od 28 do 33, na jugu i sjeveru do 35 °C. Idealno za aktivnosti na otvorenom, ali uz malo više opreza s obzirom na visok i vrlo visok UV index. Iako temperature se očekuju da budu visoke, vjerovatnoće za uspostavljanje toplotnog vala su mali, budući da je potrebno da pet dana zaredom temperatura zraka odstupa za 5 i više stepeni.

Temperatura mora raste
More se grije, a njegove vrijednosti na albanskoj, crnogorskoj i hrvatskoj obali su ujednačene, uglavnom oko 22 °C, uz tendenciju daljnjeg rasta narednih dana.

Oko 10.06. osa grebena se pomiče na istok, a sa sjeverozapada približava se prolazak fronte što bi 11.06. uvjetovalo umjereni pad temperature na vrijednosti primjerene junu mjesecu (od 25 do 30 °C). Većih padavina nemamo u prognozi, a novi porast temperature, moguće i osjetniji prognoziramo u dane Kurban Bajrama.

PREUZETO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)