SMANJUJU H0LESTER0L I ŠEĆER.. 0čistite debelo CREV0: Da znate K0LIK0 su zdrave, jeli biste ih češće…

Grožđice su dobar izvor energije, a sadrže i dijetalna vlakna te mnoge fitonutrijente. Sadržaj antioksidansa u grožđicama gotovo je dvostruko veći od onog u svježem grožđu.

Grožđice su nastale zbog grožđa koje je prošlo proces sušenja i smatra se jednim od najboljih izbora kada je u pitanju sušeno voće. Također se kaže da su savršena zdrava hrana s mnogim terapeutskim vrijednostima.

Podrijetlom od starih Egipćana i Feničana, stekao je popularnost i naposljetku stigao čak na zapad do Iberijskog poluotoka. Zbog svog dugog roka trajanja, datulje se od pamtivijeka koriste kao izvor energije za potporu putnicima tijekom napornih putovanja.

Isti je pogon bio na Kolumbovu brodu kad je plovio. Astronaut Scott Carpenter ovisio je o njemu za snagu tijekom ekspedicije Roberta E. Pearyja na Sjeverni pol 1962., a vojska generala Hannibala imala je snagu za prelazak Alpa.

Danas su omiljene zbog svog izvanrednog okusa kao i zbog niske cijene kojom se mogu pohvaliti; štoviše, izvrsna je zamjena za nezdrave slastice. Najviše se koristi u kolačima i ima mnoge zdravstvene prednosti.

Različite u hranjivim tvarima i korisnim komponentama:

Ovo superenergetsko voće također je bogato dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima, a grožđe sadrži dvostruko veću koncentraciju antioksidansa. Sadrži minerale poput kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra i cinka, zajedno s vitaminima B skupine poput tiamina, riboflavina, piridoksina i folata.

Stotinu grama grožđica opskrbit će vas s 299 kalorija, 79,8 g ugljikohidrata, 3 g bjelančevina, 0,5 g masti i 3,7 g dijetalnih vlakana (što pokriva 10% dnevnih potreba).

Grožđice su bogate vlaknima, što može pomoći u kontroli težine i razine kolesterola, smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i poboljšati probavu. Zbog toga su grožđice savršene za sportaše kojima je potrebna energija. Zbog svoje specifične nutritivne vrijednosti preporučuju se svima. Budući da se radi o suhom voću, odlično ga je jesti tijekom hladnijih mjeseci kada mogu pomoći tijelu opskrbiti se esencijalnim vitaminima i mineralima. Još jedan razlog zašto su grožđice dobre za anemične osobe je taj što sadrže mnogo željeza, koje izravno pomaže u liječenju anemije; u međuvremenu, kompleks vitamina B pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok više razine bakra doprinose stvaranju crvenih krvnih stanica.

Na određeni način pomažu u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Jedan od dugoročnih učinaka konzumiranja grožđica je smanjena razina krvnog tlaka. Među brojnim nutrijentima u grožđicama koji u tome pomažu, kalij je najučinkovitiji. Zapravo, količina od 100 grama sadrži nevjerojatnih 749 miligrama kalija. Vidi se da kalij, kao mineral, smanjuje tonus krvnih žila i snižava krvni tlak.

Par sićušnih organa smještenih u blizini bubrega može kontrolirati razinu šećera u našem krvotoku.

Na temelju raznih studija vidljivo je da grožđice mogu pridonijeti smanjenju skokova inzulina nakon obroka, što bi moglo predstavljati opasnost za osobe koje boluju od dijabetesa. Oni održavaju ravnotežu u apsorpciji šećera u tijelu i kontroliraju njegovu razinu, što je ključna potreba za pacijente s oba tipa dijabetesa. Grožđice su odgovorne za otpuštanje hormona leptina i grelina koji uzrokuju sitost, što zauzvrat smanjuje prejedanje do kojeg može doći dok se borite s dijetom.

Kako biste održali svoje oči zdravima, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti: prvo, pobrinite se da idete na redovite preglede vida i slijedite preporuke oftalmologa; drugo, nosite zaštitne naočale kada se bavite aktivnostima koje mogu predstavljati rizik za vaše oči, poput bavljenja sportom ili rada s alatima; treće, održavajte uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje očiju uključujući vitamine A, C i E zajedno s omega-3 masnim kiselinama; četvrto, dajte svojim očima redovite pauze, osobito ako provodite duže vrijeme gledajući u zaslone, kako biste smanjili naprezanje i spriječili potencijalno oštećenje očiju.

Što se tiče grožđica, one se zbog bogatog sadržaja polifenolnih fitonutrijenata vrlo preporučuju za očuvanje dobrog vida. Ova hranjiva tvar sprječava degenerativnu bolest oka, makularnu degeneraciju i druge gubitke vida, uključujući kataraktu. Slično tome, vitamin A prisutan u njima također je jedna od najvažnijih tvari potrebnih za pravilno zdravlje očiju. Također pomaže u smanjenju rizika od katarakte i noćnog sljepila.

Postoje određeni mehanizmi koji mogu smanjiti žeđ u ljudskom tijelu.

Acidoza, kada se tijelo zakiseli, može biti metabolička ili respiratorna. Dva izvora kiselosti su želučana; iako kiselina u tijelu može biti preteča čireva, kožnih bolesti, unutarnjih oštećenja, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca među ostalim bolestima. Grožđice koje sadrže kalij i magnezij pokazale su se vrlo učinkovitima za smanjenje kiseline u želučanom soku i dovode do regulacije acidobazne ravnoteže u organizmu.

Mineralizira zube i kosti.

Bor i kalcij u grožđicama djeluju kao učinkoviti elementi protiv osteoporoze. Bor je vitalni makronutrijent za formiranje kostiju i pravilnu apsorpciju kalcija. Posebno dobro djeluje u prevenciji osteoporoze kod žena tijekom menopauze, a također ima pozitivan učinak na zglobove i kosti. Ananas pomaže ojačati usta, štiteći zubnu caklinu. Oleanolna kiselina u grožđicama značajno pridonosi zaštiti zuba od karijesa, karijesa i pukotina. Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, bakterije odgovorne za karijes, njihovi su ciljni organizmi koji su spriječeni da napreduju zbog ove oleanolne kiseline.

Recepti za ublažavanje bolova:

Ostavite najmanje sedam dana da alkohol potpuno ispari i stavite bobice u vlažnu posudu, a zatim pojedite devet bobica dnevno.

Kao prirodan način čišćenja jetre, uključite grožđe u prehranu.

Počnite s pola čaše grožđica, dodajte im toplu vodu i pričekajte oko petnaest minuta. Nakon toga operite ove grožđice tekućom vodom. Nakon što su grožđice očišćene, u čašu dodajte prokuhanu vodu koja je ostavljena da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite ovo sa strane 24 sata. Napitak popijte ujutro natašte.
Ostanite u krevetu neko vrijeme, oko sat ili dva, a zatim stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Program se održava jednom tjedno tijekom otprilike četiri tjedna i dva puta godišnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)