NAPRAVITE 0SVJEŽAVAJUĆI S0K 0D VIŠNJE BEZ ŠEĆERA: 0vako pripremljen može trajati NEK0LIK0 mjeseci

Višnje su voće bogato antioksidansima pa više nego poželjne za dobro zdravlje, a bogate su i vitaminom C te drugim hranjivim tvarima koje jačaju imuni sistem.

Ako imate problema sa spavanjem, možda će vas zanimati i da sadrže prirodni melatonin, hormon koji reguliše san, pa tako višnje pomažu i kod nesanice.

Višnje temeljito operite i ukloniti im peteljke. Košpice ne morate odstraniti, jer ćete ih kasnije procijediti. Višnje stavite u lonac te dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a zatim smanjite i kuhajte još 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i gnječite kako bi višnje što više ispustile sok.

Nakon kuhanja, pustite da se sok toliko prohladi da višnje možete ocijediti kroz gušće cjedilo ili gazu. Procijeđeni sok vratite u lonac te zagrijte do vrenja. Ostavite da vrije nekoliko minuta.

U međuvremenu sterilizirajte boce i poklopce u rerni na 100°C oko 15 minuta.

Dok sok još vrije, sipajte ga u vrele boce ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite steriliziranim čepovima, piše Jutarnji.

U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite boce, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine te zagrijavajte dok ne prokuha. Na vrlo laganoj vatri pustite da vrije 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći dodatno sterilizirati sok i produžiti njegov vijek trajanja.

Prije skladištenja na hladnom i tamnom mjestu provjerite jesu li čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)