Laži su KA0 KREDIT. Uživaj sada, platit ćeš poslije – ŽIV0TNA MUDR0ST JEDNE BAKE

Moja baka je uvijek imala jednostavan način izražavanja životnih mudrosti koje su ostale duboko ukorijenjene u mom srcu. Jedna od njenih najčešćih izreka bila je: „Laži su kao kredit. Uživaj sada, platit ćeš poslije.“ Iako tada nisam potpuno razumjela što je htjela reći, s vremenom sam shvatila duboku istinu iza njenih riječi.

Baka je odrasla u vremenu kada su čast i poštenje bili temeljni stupovi društva. U njenom svijetu, riječ je bila svetinja, a laž je bila smatrana najvećim prijestupom. Uvijek bi govorila kako je laž kratkoročno rješenje koje nosi dugoročne posljedice. Usporedila je laž s kreditom jer, kao i kod kredita, odmah osjećaš olakšanje i koristiš njegovu vrijednost, ali s vremenom se nakupljaju kamate i dug postaje nepodnošljiv.

Laž može pružiti trenutnu korist – izbjegavanje sukoba, sticanje nečije naklonosti ili izbjegavanje kazne. Međutim, istina će na kraju izaći na vidjelo, a tada posljedice mogu biti daleko teže nego što bismo mogli zamisliti. Gubitak povjerenja, narušeni odnosi i unutarnji osjećaj krivnje samo su neki od dugoročnih učinaka laži.

Baka bi često pričala priču o svom prijatelju iz djetinjstva koji je jednom slagao o nečem naizgled bezazlenom. Slagao je da je završio domaći zadatak kako bi mogao ići igrati se s prijateljima. No, kada je učiteljica otkrila istinu, posljedice su bile dalekosežne. Izgubio je povjerenje učiteljice, a njegovi roditelji su bili duboko razočarani. Trebalo mu je mnogo vremena da povrati povjerenje, ali ožiljak je ostao zauvijek.

Laži također imaju tendenciju da se množe. Jedna laž često povlači drugu, i prije nego što to shvatimo, zapleteni smo u mrežu neistina iz koje je teško izaći. Svaka nova laž je poput dodatne kamate na kredit – povećava dug i otežava vraćanje.

Osim što narušava odnose s drugima, laž šteti i nama samima. Osjećaj krivnje i unutarnje nelagode koji prati laž može ozbiljno narušiti naše mentalno zdravlje. Istina, koliko god ponekad bila bolna, donosi osjećaj olakšanja i slobode. Suočavanje s istinom, ma koliko bilo teško, na kraju donosi mir i omogućava nam da živimo s čistom savješću.

Životna mudrost moje bake ostala je s nama kao podsjetnik na važnost poštenja i integriteta. Njezine riječi „Uživaj sada, platit ćeš poslije“ nisu bile samo upozorenje, već i vodilja kako živjeti ispunjen i pošten život. Kroz njezine lekcije, naučili smo da je uvijek bolje suočiti se s istinom, nego živjeti u iluziji koja će nas na kraju skupo koštati.

odmorimozak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)