IMATE LI ALERGIJU NA SUNCE: EV0 koji su SIMPT0MI i kako ih PRIR0DN0 eliminirati

Dolaskom toplijih temperatura alergije postaju sve prisutnije. Tijekom proljetne i ljetne sezone neki pojedinci imaju alergijske reakcije na biljke i pelud, dok su drugi osjetljivi na sunčevu svjetlost. Ovo stanje se obično naziva fotodermatoza.

Ključno je pripremiti se kako bi se umanjila nelagoda tijekom bavljenja aktivnostima kao što su sunčanje i boravak na suncu, jer postoje pojedinci koji mogu imati alergije na oboje.

Postoje pojedinci koji mogu osjetiti povećanu osjetljivost na sunce, čak i ako im koža nije bila izložena njegovim zrakama dulje vrijeme. Važno je napomenuti da se opekline od sunca mogu različito manifestirati od osobe do osobe. Dok osobe svijetle puti mogu doživjeti opekline, one s tamnijom kožom mogu osjetiti svrbež i suhoću. Ipak, ključno je prepoznati da se utjecaj izlaganja suncu proteže izvan onih koji su posebno osjetljivi na njega.

Znakovi i indikacije alergijske reakcije na sunce.
Alergije na sunce obično se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama, a pogađaju osobe svih spolova i dobnih skupina. Procjenjuje se da oko 20 posto svjetske populacije ima alergijsku reakciju na sunčevu svjetlost.

Kako biste prepoznali imate li alergiju na sunce, važno je biti svjestan određenih simptoma koji se mogu pojaviti.

– Oteklina – Svrbež – Crvenilo – Mjehurići – Osip. Različiti oblici alergijskih reakcija.

Jedan od najčešćih oblika alergije na sunce poznat je kao PMLE ili polimorfne svjetlosne erupcije, koje podsjećaju na ubod kukca. Ovo stanje pogađa značajan dio populacije, u rasponu od 10 do 20 posto pojedinaca. Simptomi se obično manifestiraju nekoliko sati nakon izlaganja suncu, a često se javljaju navečer. U početku se razvija osip, koji zatim postaje otvrdnut i svrbi. Na sreću, ovo se stanje obično riješi samo od sebe u roku od tjedan do deset dana, čak i bez intervencije. Međutim, važno je napomenuti da će se simptomi ponovno pojaviti nakon naknadnog izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Pojava se može pripisati interakciji između sunčeve svjetlosti i kemikalije koja se lokalno primjenjuje u proizvodima kao što su parfemi, kreme ili antibiotski pripravci.

Interakcija između svjetla i određenih kemikalija unesenih u lijekove, osobito tetraciklinskih i sulfonamidnih antibiotika, također može dovesti do reakcija.

Nakon samo kratkog razdoblja izlaganja suncu, pojedinci mogu već doživjeti pojavu alergijskog osipa.

Alergijske reakcije ove prirode uglavnom pogađaju žene u dobi od 20 do 40 godina. Zanimljivo je da se takve reakcije rijetko javljaju kod muškaraca, iako točan uzrok ostaje nepoznat.

Solarna urtikarija je stanje koje karakterizira pojava osipa nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti, kod osoba sa solarnom urtikarijom pojavi se osip.

Osip ima crvenu boju i ima različite obrasce distribucije po tijelu.

Aktinični prurigo, poznat i kao nasljedna polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE), stanje je koje pogađa pojedince na nasljedan način i uzrokuje svrbež i upalu kada su izloženi sunčevoj svjetlosti.

Prenošenje ove osobine događa se s jedne generacije na drugu, prvenstveno uočeno kod pojedinaca koji su potomci američkih Indijanaca.

Simptomi, iako nalikuju onima polimorfne svjetlosne erupcije (PMLE), obično su intenzivnije prirode. Nadalje, ti se simptomi obično manifestiraju tijekom djetinjstva ili rane adolescencije.

Organsko rješenje
Za prevenciju ili ublažavanje alergija na sunce ključno je poduzeti preventivne mjere i unositi primjerenu hranu te po potrebi u prehranu uvrstiti dodatke prehrani nekoliko mjeseci prije izlaganja suncu. Osim toga, postupno izlaganje kože sunčevoj svjetlosti i korištenje krema za sunčanje koje sadrže cinkov oksid bitne su prakse. Jednako je važno izbjegavati izravno izlaganje suncu tijekom njegovog najvećeg intenziteta.

Kako bi se prirodnim putem povećao unos antioksidansa, preporuča se u prehranu uključiti namirnice s visokim udjelom beta karotena, likopena i vitamina C, kojih se u izobilju može pronaći u narančastom i crvenom voću i povrću.

U nastavku ćete pronaći dodatne prijedloge za prirodne lijekove.
– Korištenje umirujućih svojstava gela aloe vere
– Stavljanje hladnih obloga, poput ručnika namočenog u vodu
– Uključite riblje ulje u svoju rutinu
– Poduzimanje mjera za izbjegavanje izlaganja sunčevoj svjetlosti, uključujući solarije
Naučite kako se zaštititi koristeći dva bitna sastojka: maslinovo ulje i kakao maslac.

Kako biste spriječili potrebu za drastičnijim mjerama, kao što je propisivanje oralnih steroida ili alternativnih lijekova, preporučljivo je biti oprezan i razmotriti posljedice prije nego što se očituju početni znakovi stanja.

Kako biste se zaštitili od štetnih sunčevih zraka, preporučljivo je suzdržati se od boravka na otvorenom između sati od 10 i 14 sati. Također, pametno je birati odjeću od gusto tkanih i tamnih tkanina koje pružaju vrhunsku zaštitu od UV zračenja.
– Zaštitite lice i oči od sunca šeširom sa širokim obodom i sunčanim naočalama.
– Izbjegavajte korištenje solarija ili posjećivanje solarija.
Bez obzira na vremenske uvjete, nužno je koristiti kremu za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Kremu je preporučljivo nanijeti 20 minuta prije izlaska vani. Čak i ako krema za sunčanje tvrdi da je vodootporna, važno ju je ponovno nanijeti svaka dva sata, osobito nakon plivanja ili bavljenja intenzivnom tjelesnom aktivnošću.

Dijagnosticiranje alergije na sunce može predstavljati izazov zbog varijabilnosti simptoma među pojedincima. Svrbež intenzivne prirode može pogoditi određene pojedince, dok drugi mogu pokazati upalu kože unatoč korištenju kreme za sunčanje s visokom razinom zaštite.

Za prepoznavanje alergije na sunce važno je obratiti pozornost na znakove koji se manifestiraju pri izlaganju sunčevoj svjetlosti. Jednostavan način da se procijenite je prekrivanjem dijela vaše kože i promatranjem reakcije na sunčevu svjetlost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)