Uz 0VE cake muškatle će bujati i na plus 4O°C sve D0 jeseni: 0V0 SU NAJB0LJI SAVJETI ZA NJEGU MUŠKATLI

Topli ljetnji dani traju već nedjeljama, a ljudi nisu jedini kojima je teško da se priviklu na tako visoke temperature, već se s tim bori čitava priroda.

Muškatle bolje opstaju na vrućinama od drugog balkonskog cvijeća i biljaka, a eksperti objašnjavaju zbog čega je to tako i kako možete svojim muškatlama da „olakšate“ ovakve dane, piše Glossy.

Muškatle vole sunčane dane i vrućine, a mogu da podnesu i trenutnu sušu bez trajnije štete, jer njihova stabljika i liske čuvaju vodu. Ipak, njima u letnjim danima treba više vode nego uobičajeno, a postoji nekolicina savjeta kojih se valja pridržavati kako bi one opstale i cvjetale.

6 savjeta za njegu muškatli u ljetnjim danima

Voda u pravo vrijeme. Muškatlama treba vode da bi cvjetale i rasle, pa se osigurajte da je zemlja dovoljno vlažna. Ako je na dodir svježa i hladna, nema potrebe za dodatnom vodom, ali ako je suva i topla, zalijte je.

Uveče ili ujutru. Uveče ili ujutru je vrijeme za zalivanje, ne preko dana, jer će tada više vode ispariti, a ovako će muškatla bolje iskoristiti vlagu.

Direktno u korijen. Najbolje je da zalivate biljku što bliže zemlji, tako će voda doprijeti svuda gde treba. Uperite direktno mlaz tamo gdje treba, a biljka će uraditi sve ostalo! Odstajala voda je bolja nego hladna voda pravo sa česme!

Jedna veća čaša po biljci (minimum). Cilj je da lijepo natopite zemlju. Ipa, višak vode mora da se odstrani, a suhoj zemlji treba vremena jer ne apsorbuje vodu dobro. Zato ne sipajte svu vodu odjednom, nego pomalo.

Dobra zemlja. Kvalitetna zemlja ima mnogo uticaja na to kolikovode je potrebno muškatlama.

Kako manje zalivati? Možete smanjiti količinu vode tako što ćete pomjeriti svoje biljke s direktnog sunca.

Kada su topli dani i tropske noći, isparavanje se uvećava; ako je zemlja suha, biljka cvjeta i raste slabije nego što bi trebalo. Ako je suha isuviše dugo, biljka se oslanja na sačuvanu vodu, ali onda se skladišteno troši i može doći do situacije da biljka potpuno uvene. To se, doduše, ekstremno rijetko dešava s muškatlama jer one čuvaju vodu u stabljikama i listovima, navodi se na sajtu Pelargonium for Europe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)