Šta se dešava AK0 jedete banane SA CRNIM TAČKAMA? MN0GI ljudi prave 0VU grešku…

Kada se suočite s odlukom hoćete li ili ne konzumirati banane na kojima su se pojavile crne točke, to može biti zbunjujuće. Međutim, rješenje je prilično jednostavno. Dok nezrela, zelena banana možda nema vizualnu privlačnost, potpuno zrela banana sa smeđim mrljama na koži također ne može uliti osjećaj sigurnosti.

Po čemu se međusobno razlikuju? Kome treba dati prednost?
Iako se može činiti kontradiktornim, banane koje imaju tamniju boju kore zapravo nude veće zdravstvene prednosti. Stoga, ako slučajno imate seriju ovih plodova u svom posjedu, preporučljivo je pustiti ih da potpuno sazriju prije nego što se prepustite njihovoj konzumaciji.

Na prvi pogled moguće je razlikovati zrelu od nezrele banane na temelju vidljivih crnih točkica i točkica. Te točkice i točkice odgovorne su za proizvodnju tvari poznate kao TNF ili čimbenik nekroze tumora, koji se aktivno bori protiv abnormalnih stanica. Količina TNF-a prisutna u banani može se odrediti prema tamnosti i istaknutosti točkica na njezinoj kori.

Konzumacija potpuno zrelih banana, posebno onih s tamnim mrljama, može uvelike utjecati na cjelokupno zdravlje ljudskog tijela jačanjem imunološkog sustava. Japanski znanstvenici proveli su istraživanje koje potvrđuje da banane koje sadrže TNF (faktor nekroze tumora) mogu pomoći u borbi protiv raka. Uvrštavanjem 1 do 2 zrele banane u redovitu prehranu aktivno pridonosite jačanju obrambenih mehanizama organizma.

Kako banane sazrijevaju, njihov sastav se mijenja. Postupnim dozrijevanjem dolazi do povećanja antioksidansa i pretvaranja škroba u lako probavljive šećere. Međutim, postoji nešto više od toga. Utvrđeno je da banane s tamnim mrljama na kori potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica, što ih čini zdravijima od zelenkastih ili običnih žutih banana. Ing. Libor Javro, nutricionistički savjetnik, tvrdi da proces zrenja banane rezultira stvaranjem većeg broja vitamina i antioksidansa. Što je banana zrelija, to je veći sadržaj šećera.

Prisutnost tamnih mrlja na banani ukazuje na njen potencijal za snažno djelovanje protiv raka.
Utjecaj faktora tumorske nekrofilije (TNF), moćne komponente koja se nalazi u zrelom žutom voću, dubok je kada se radi o borbi protiv stanica raka. Unutar tih stanica, TNF pokreće proces poznat kao apoptoza, koji se odnosi na regulirani prestanak života. Slično kao i Lentinan, tvar prisutna u shiitake gljivama, banane također igraju ulogu u borbi protiv raka. Lentinan, antitumorsko sredstvo, ne samo da se bavi tuberkulozom, sindromom kroničnog umora, bronhitisom i hepatitisom, već također pokazuje učinkovitost protiv virusa HIV-a.

Izvanredan učinak Lentinana, kako su otkrili istraživači s Nacionalnog instituta za istraživanje raka u Tokiju, bio je ništa manje nego zapanjujući. Kroz pokuse provedene na miševima, njegova moć je dokazana u njegovoj sposobnosti da eliminira nevjerojatnih 80 do 100% tumora kod tih subjekata. Naknadne kliničke studije na pojedincima koji su bili podvrgnuti kemoterapiji dodatno su potvrdile njezinu učinkovitost, što je rezultiralo suzbijanjem rasta tumora i produljenjem ukupnog životnog vijeka. Nadalje, utvrđeno je da banane značajno stimuliraju proizvodnju svježih bijelih krvnih stanica, a istovremeno služe i kao preventivna mjera protiv staničnih mutacija.

Koje banane trebate izbjegavati? Kako biste zadržali najviše razine korisnih spojeva, savjetuje se što prije konzumiranje zrelih banana. Minimizirajte njihovo vrijeme u hladnjaku. Budite oprezni s pretjerano zrelim bananama, jer to dovodi do propadanja vrijednih tvari zbog početka truljenja. Ing. Libor Javro, nutricionist, ističe povećanu prisutnost mikroorganizama u prezrelim bananama, što može biti opasno po zdravlje. Poželjno je izbjegavati banane s potpuno smeđom ili djelomično oguljenom korom.

Za optimalne zdravstvene dobrobiti preporuča se konzumiranje banana koje su potpuno zrele i imaju male crne točkice. Time se osigurava da voće sadrži najveću razinu korisnih tvari.

Slobodno podijelite članak svojim prijateljima ako vam se dopao!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)