NE KUPUJTE SIR! SAM0 dodajte sirće u mlijeko i dobićete NEVER0VATN0 ukusan domaći sir!

Pravljenje sira kod kuće je ugodna i jednostavna metoda za uživanje u svježim mliječnim proizvodima bez konzervansa i aditiva. Od samo nekoliko sastojaka možete napraviti mekani, mirisni sir koji nadopunjuje razna jela.

Ovaj recept odgovara svima koji su zainteresirani za DIY kulinarske pothvate ili traže zdravu alternativu bez aditiva. Priprema je jednostavna i zahtijeva samo nekoliko minuta, uz malo vremena za hlađenje kako bi se postigla optimalna tekstura i okus.

POTREBNI SASTOJCI:

1,5 litara mlijeka odgovara 6 i 1/3 šalica.
Sol po želji, 2 žlice jabučnog octa (30 ml) i 50 grama otopljenog maslaca (1/4 šalice).
1 žlica provansalskog bilja (15 mililitara)

KAKO PRIPREMITI DOMAĆI SIR?

Zagrijte mlijeko: U veliki lonac ulijte 1,5 litara mlijeka i stavite na srednju vatru. Za okus dodajte prstohvat soli po ukusu.

Dodajte jabučni ocat: nakon što se mlijeko zagrije malo ispod vrenja, dodajte 2 žlice jabučnog octa. Lagano promiješajte i promatrajte kako se mlijeko zgrušava i pretvara u zgrušani sir.

Maknite lonac s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se skuta odvojila od sirutke. Upotrijebite fino sito ili gazu kako biste razlikovali gruš od sirutke i svakako spremite sirutku za buduću upotrebu.

Prebacite skutu u zdjelu i umiješajte 50 grama otopljenog maslaca zajedno s 1 žlicom provansalskog bilja. Dobro promiješajte da se sjedini.

Ohladite sir tako da ga stavite u kalup za sir ili obloženu posudu. Ostavite da odstoji u hladnjaku 12 sati, da se okusi prožmu i sir stvrdne.

Uživajte u svom ukusnom domaćem siru kada se ohladi! Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:
Namažite na tost i ukrasite svježim začinskim biljem ili medom. Kombinirajte sa svježim voćem, orašastim plodovima i krekerima kako biste stvorili ploču sa sirom. Koristi se kao preljev za salate ili pečena jela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)