0V0 MORATE DA URADITE PRIJE JESENI: Stolar 0TKRI0 kako da zauvijek zaboravite na K0NDENZACIJU

Kondenzacija je česta pojava u mnogim domovima. Iako se često smatra da je glavni uzrok loša kvaliteta prozora, to nije uvijek slučaj.

Kondenzacija nastaje kada topli zrak pun vodene pare dođe u kontakt s hladnom površinom, zbog čega se temperatura zraka naglo spušta i uzrokuje vlagu na površini.


Budući da su prozorske površine najmanje izolirana područja kuće, kondenzacija se najčešće događa na ovom području i povezana je s vanjskom temperaturom, unutarnjom temperaturom i relativnom vlažnošću zraka.

Od tih faktora, možete utjecati na unutarnju temperaturu i relativnu vlažnost zraka. Evo nekoliko korisnih savjeta kako smanjiti količinu vodene pare u zraku i time smanjiti relativnu vlažnost:

Osigurajte dobar odvod zraka prilikom kuhanja i tuširanja.

Kraće se tuširajte tokom zimskih mjeseci kako biste smanjili količinu vlage u zraku.

Držite manji broj biljaka u kući.
Nemojte prekrivati prozore roletama ili zavjesama osim ako to nije nužno.

Održavajte vrata svih prostorija otvorenima kako biste omogućili dobru cirkulaciju zraka.
Izbjegavajte velike promjene u sobnoj temperaturi.

U hladnim i prilično vlažnim prostorijama vjerojatnost kondenzacije je veća. U toplim i suhim prostorijama, kondenzacija obično ne nastaje. Na drvenim prozorima često postoje male pukotine kroz koje ulazi suvlji zrak s ulice, čime se smanjuje vlažnost u prostoriji. Nažalost, kondenzacija nije samo estetski problem. Ona ukazuje na nezdravu mikroklimu u stanu, koja može dovesti do pojave gljivica i plijesni te povećanja koncentracije štetnih tvari u zraku. Kao rezultat toga, stanari mogu početi osjećati nelagodu.

Savjeti za sprečavanje kondenzacije:

Koristite sredstva za uklanjanje vlage: Da biste smanjili količinu vlage u zraku, stavite kese za sušenje uz prozore i ogledala. Ako ih stavite u fioke i ormariće, sredstva za sušenje također mogu zaštititi vašu odjeću od vlage.

Kupite odvlaživač zraka: Ako je kondenzacija posebno izražena tijekom zimskih mjeseci, razmislite o kupnji odvlaživača zraka. Većina modela ima cijenu sličnu klimatskim uređajima i može biti važan za udobnost vašeg stambenog prostora.

Isključite ovlaživač zraka: Ako koristite ovlaživače zraka, razmislite o njihovom isključivanju tijekom hladnih dana kada su vam prozori skloni kondenzaciji. Maglica koja se oslobađa može uzrokovati zamagljivanje prozora.

Koristite ventilatore: Kada kuhate ili se kupate, uključite odgovarajuće ventilatore. Ventilator u kupaonici može smanjiti kondenzaciju na ogledalu i spriječiti širenje pare, čime se eliminira nakupljanje magle na prozorima. Držite vrata kupaonice zatvorena dok se tuširate.

Povećajte cirkulaciju zraka: Topli zrak se diže prema gore unutar zatvorenog prostora. Okrenite plafonske ventilatore u smjeru kazaljke na satu tijekom hladnijih mjeseci kako bi topliji zrak cirkulirao prema dolje.

Otvorite vrata: Ako vanjske temperature nisu preniske, otvorite prednja ili stražnja vrata na nekoliko minuta kako biste oslobodili vlažni zrak iznutra.

Povećajte grijanje: Ako podignete temperaturu u stanu na razinu koja je bliža proljetnoj, mogli biste smanjiti mogućnost kondenzacije na unutarnjim staklima, posebno ako je izvor topline blizu vaših prozora.

Premjestite biljke: Svaka biljka u vašem domu izvori je pare. Ako obično stavljate biljke uz prozore, tijekom hladnijih mjeseci premjestite ih u druge dijelove stana. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje biljaka jer to povećava količinu pare u zraku.

Čuvanje drva na suhom: Drva koja koristite za loženje obično imaju visok sadržaj vlage ako su bila vani prije nego što su unesena u kuću. Ako ih unesete tjednima prije nego što ih počnete koristiti, sadržaj pare u unutarnjem zraku može se povećati.

Pređite na dvostruke prozore: Iako su dvostruki prozori uobičajeni u novijim gradnjama, rijetko su prisutni u starijim kućama. Razmislite o prelasku sa jednostrukih na dvostruke prozore. Ako se kondenzacija pojavi između stakala, problem se obično može riješiti zamjenom jednog od stakala.

preuzeto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)