IZUZETN0 ste SREĆNI ako se u vašoj bašti P0JAVI0 JEŽ! To je VE0MA K0RISN0 za nju

Jež u bašti je divan gost! Ova bodljikava lopta nije samo šarmantno stvorenje, već i pomoćnik u borbi protiv neželjenih vrtnih štetočina.

Želite li znati kako privući ježa u vrt i pomoći mu zimi?

Šta radi jež noću?
Ježevi su nevjerovatna stvorenja. Male, trnovite i pune snage, ne samo da unose šarm u vrt, već i korist. Njihova hrana su insekti, puževi, mali glodari, pa čak i poskoke, zahvaljujući kojima nas aktivno podržavaju u borbi protiv vrtnih štetočina.

Jež u tradiciji
Jež također ima svoje mjesto u tradiciji. U nekim mitologijama oni su povezani sa zaštitom i misterijom. Takođe su simbol zaštite od zla i problema. Prema narodnom vjerovanju, jež u blizini kuće donosi sreću ukućanima.

Prednosti imanja ježa u bašti
Pored činjenice da prisustvo ježa pomaže u uništavanju štetočina, pomaže u širenju biodiverziteta našeg područja. Oni postaju važna karika u baštenskom ekosistemu.

Kako privući ježa u svoju baštu?
Ne postoji univerzalni i zagarantovani način da se jež privuče u vrt protiv njegove volje. Ježevi su poluzaštićeni, što znači da se ne mogu uhvatiti ili zadržati. Ali ako su uslovi pogodni u bašti, jež se voli useliti.

Prvo, ježu je potrebno sklonište. Ne useljavate se u baštu sa pokošenim praznim travnjakom od 5 cm. Mora da se sakrije. To može biti gomila lišća, gomila grana, gusta sadnja ili posebne kućice za ježeve.

Zaštićeno i bezbedno mesto gde će jež provoditi dan, odakle može bezbedno da ide u lov noću i da prezimi zimi.

Naravno, jež mora imati način da uđe u baštu. Ako ograda ima temelje ili ogradu ili mrežu koja seže do zemlje, jež neće ući u baštu.

Hrana: ježevi poput buba, puževa i drugih malih životinja. Takav meni će ih privući u vašu baštu.

Voda. Jež takođe mora imati pristup vodi. Postavite niske posude s vodom oko parcele.

Hemikalije: Izbjegavajte upotrebu hemikalija i pesticida koji mogu naštetiti vašem ježu.

Sigurnost: učinite svoju baštu mjestom gdje jež ne može stradati – očistite razbijene saksije ili druge zamke na ježevoj stazi.

Jež zimi
Šta je sa zimom? Treba li ježeve hraniti i šta učiniti da im pomognemo da prežive?

Ježevi su divlje životinje, pa se ne treba miješati u njihovo postojanje. Oni su grabežljivci i mogu sami pronaći svoju hranu. Njihovo hranjenje moglo bi poremetiti njihov prirodni biološki ritam i poremetiti proces hibernacije, što bi za njih bilo opasno.

Samo u ekstremnim slučajevima dozvoljena je intervencija za bolesnog, ozlijeđenog, izrazito pothranjenog ježa.

Izbjegavajte narušavanje mira. Tokom zime, jež hibernira. Pokušajte da ne narušite njegov mir.

Sada znate kako da vaš vrtni jež bude prijateljski raspoložen. Uživajte u ježevom društvu, cijenite njegovo prisustvo, ali pustite ga da postoji sam.

A ako vam je zaista potrebno prijateljstvo ježa, postoje ježevi za uzgoj. Najpopularnija vrsta za uzgoj je afrički patuljasti jež, koji je, za razliku od svog divljeg srodnika, prilagođen životu kod kuće.

PREUZETO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)