NIKAD NE BISTE P0G0DILI ZAŠT0 SE MODRICE JAVLJAJU P0 TIJELU: Nema veze sa P0VREDAMA, PRAVI RAZLOG ĆE VAS Š0KIRATI

Normalno je da imate modrice prilikom udaranja po stolu jer su krvni sudovi ispod kože povređeni. Međutim, kod nekih ljudi se mogu pojaviti bez štete.

Modrice na nogama, rukama i abdomenu mogu se pojaviti bez udarca ili ozljede. Doktor Corey Fisher sa klinike Cleveland u Sjedinjenim Državama otkrio je koji su najčešći uzroci.

Nije nerazumno napomenuti da u svim paketima dodataka prehrani stoji da se prije uzimanja konsultujete sa svojim lekarom. Tablete koje sadrže bijeli luk, đumbir, ginkgo, ginseng, omega-3 kiseline i vitamin E mogu uzrokovati modrice na tijelu jer utiču na trombocite i zgrušavanje krvi.

Žene su sklonije
Žene češće dobijaju modrice bez ikakvog razloga jer je njihova koža tanja od muške, pa čak i lagani udar na neki predmet može imati posljedice. Razlog leži i u estrogenu koji utiče na strukturu krvnih sudova i njihovu snagu.
Ovakvih će biti još u godinama koje dolaze

Nakon 60. godine češće se pojavljuju modrice jer se koža s godinama tanji, a krvni sudovi postaju osjetljiviji. Osim toga, ispod kože ima manje masnoće i kolagena, koji štite krvne sudove od oštećenja.

Modrice se mogu pojaviti kada uzimate razrjeđivače krvi kao što su ibuprofen ili aspirin. Oni su također uzrokovani lijekovima za razrjeđivanje krvi i tretmanima srčane aritmije. Neki antidepresivi utiču na trombocite, koji su važni za zgrušavanje krvi. Kortikosteroidi koji se koriste za liječenje stanja kože mogu učiniti kožu tanjom i lakšim stvaranjem modrica.

Kada treba da posetite lekara?
Ako imate česte modrice bez razloga, svakako posjetite svog ljekara. Iako većina modrica nije opasna, neke mogu biti uzrokovane poremećajima krvi. Dr. Fisher preporučuje da ako ne nestanu nakon tri sedmice, da se pojave na istom mjestu, a ako imate temperaturu, znojite se noću ili otečete limfne čvorove – obavezno posjetite ljekara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)