KAK0 DA UZG0JITE KIKIRIKI U SV0M VRTU.. 0V0 JE SVE ŠT0 TREBATE ZNATI

Otkrijte jednostavne tehnike za uzgoj kikirikija bez napora u vrtu ili kontejneru.

Da li uživate u kikirikiju? Pa, imamo neke uzbudljive vijesti za vas! Kikiriki je nevjerovatno jednostavan za uzgoj, bilo da je u vašoj bašti, dvorištu ili čak u tegli. Kao mahunarka koja je blisko povezana s grahom, kikiriki nije samo omiljena grickalica, već nudi i mnoštvo nutritivnih prednosti i poseban okus. Prepun proteina, minerala i vitamina, kikiriki služi kao odličan izvor hrane. Porijeklom iz Južne Amerike, uzgoj kikirikija brzo dobija na popularnosti u našoj naciji.

Kultura koja voli toplotu poznata kao kikiriki (Arachis hypogaea) obično se sadi u aprilu, kada opasnost od mraza nestane. Konkretno vrijeme sadnje zavisi od vremenskih uslova. Optimalno tlo za uzgoj kikirikija odlikuje se lakoćom, dobrom drenažom i visokim sadržajem organskih tvari, što se može postići ugradnjom komposta, stajnjaka, suhog lišća ili suhe trave. Preporučljivo je odabrati sunčana mjesta za uzgoj kikirikija, jer ove biljke uspijevaju na suncu.

Koju vrstu materijala treba koristiti za sadnju?
Sjetveni materijal može se sastojati od cijelih mahuna, slomljenog sjemena ili oljuštenog sjemena. Međutim, treba napomenuti da mlade biljke imaju tendenciju da niču sporije iz cijelih mahuna. Da bi se ubrzao proces klijanja, mahune se mogu potopiti u vodu cijeli dan. Nakon što se mahune uklone iz vode, dovoljno je kratko vrijeme sušenja da se mahune pripreme za sadnju. Potrebno je samo osušiti vanjsku površinu mahuna.

Sjetva kikirikija se obično obavlja u aprilu, nakon što opasnost od mraza nestane, a tačno vrijeme određuje preovlađujući vremenski uslovi.

Da biste ubrzali proces klijanja, ključno je biti svjestan da će sjemenke koje su oguljene brže niknuti. Prilikom sadnje preporuča se posijati tri do pet sjemenki u svaku pojedinačnu rupu, vodeći računa da budu zakopane na dubini od 5 do 7 cm. Za održavanje odgovarajućeg razmaka razmak između sadnih rupa u redu treba biti 20 cm, dok razmak između redova treba biti od 50 do 60 cm.

Pobrinite se da pravilno vodite računa o uklanjanju i održavanju neželjenih biljaka u vašem vrtu.
Kikiriki, kao i krompir, prolazi kroz sličan proces rasta dok nove mahune izlaze iz zemlje. Ključno je pažljivo pratiti i rješavati prisutnost korova, jer oni imaju potencijal da uguše mlade biljke kikirikija. Početni sloj malča treba nanijeti kada biljke dostignu visinu od približno 15 cm. Ova praksa efikasno eliminiše ili sprečava rast neželjene vegetacije. Tokom vegetacije, malč se ponovo nanosi tri do četiri puta.

Kada zemljištu nedostaje kalcijum, kikiriki je podložan nedostatku i postaje neophodno dopuniti ovaj mineral tokom početka cvatnje. Početak cvatnje se obično javlja u rasponu od 30 do 50 dana nakon sjetve, a tačno vrijeme varira ovisno o specifičnoj sorti kikirikija.

Koliko traje održivost sjemena i kako se može odrediti njegova klijavost?

Cvjetovi biljke kikirikija izranjaju blizu zemlje, smješteni u njenom zagrljaju. Ova neposredna blizina pomaže u zaštiti i prehrani mahuna kikirikija koje pupe, sprečavajući ih da se isušiju. Biljka kikirikija nastavlja postupno cvjetati tokom cijele vegetacijske sezone.

Na kraju ljeta proces oplodnje se zaustavlja. Očigledno je da su biljke već dobile dovoljno esencijalnih hranljivih materija. Shodno tome se prilagođava zalivanje biljaka, uzimajući u obzir preovlađujuće vremenske uslove.

Uključivanje u proces uzgoja kikirikija i prikupljanje plodova.
Kikiriki, kao što je ranije spomenuto, prolazi kroz svoj razvoj ispod površine zemlje, pri čemu svaka mahuna sadrži dvije do tri sjemenke. Berba kikirikija se obavlja u kasnu jesen. Indikacija da kikiriki dostiže zrelost postaje očigledna kada lišće počne da žuti.

Kada je u pitanju sakupljanje ili vađenje kikirikija, idealno je to učiniti kada se lišće osuši, a stabljika promjeni tamnu boju. Preporučljivo je završiti berbu prije početnog jesenjeg mraza. Nema žurbe sa sakupljanjem i iskopavanjem kikirikija, jer mahunama treba vremena da sazriju.

Na kraju jeseni dolazi vrijeme za berbu kikirikija. Jasan pokazatelj da kikiriki dostižu zrelost je postepena transformacija listova u živopisnu nijansu žute.

Biljke pažljivo izvadite iz zemlje, pazeći da uklonite višak prljavštine. Ostavite iskopane biljke da se osuše na zraku. Odvojite i sakupite preostale mahune sa zemlje, a zatim ih sušite pojedinačno. Povežite biljke kikirikija zajedno i ostavite ih naopačke u trajanju od dvije do tri sedmice, po mogućnosti u zaštićenom prostoru. Ključno je održavati temperaturu iznad nule (0°C) tokom ovog perioda. Ovaj određeni vremenski okvir olakšava sazrijevanje i debljanje kikirikija.

Kada mahune prođu proces sušenja i zrenja, pažljivo se odvajaju i stavljaju u mrežaste vreće radi praktičnog pranja pod tekućom vodom, osiguravajući da na njima nema ostataka koji se skupljaju na tlu.

Proces uklanjanja vlage iz kikirikija.

Prije skladištenja potrebno je osušiti oprane mahune. Da biste spriječili pojavu plijesni i truljenja, važno je osigurati da su mahune temeljito osušene. Proces sušenja uključuje širenje mahuna u tankom sloju, debljine približno 10 cm, i izlaganje na temperaturi od 60°C u trajanju od dva dana. U tu svrhu koriste se električne sušilice. Jednom kada se pravilno osuše, mahune će proizvesti oštar zvuk kada se lome, a sjemenke će zveckati kada se mahuna protrese.

Za domaćinstva opremljena peći na drva, postoji alternativni pristup sušenju mahuna kikirikija kod kuće. Slaganjem mahuna na tacnu u sloj debljine 15 cm i pozicioniranjem u neposrednoj blizini šporeta, može započeti proces sušenja. Tokom dvije sedmice, mahune treba povremeno miješati kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje.

Kako bi se osiguralo pravilno skladištenje sušenih mahuna kikirikija, preporučuje se da ih stavite u prozračne mrežaste ili platnene vrećice u dobro prozračenom prostoru. Ove mahune se mogu bezbedno čuvati oko godinu dana. Što se tiče oljuštenih sjemenki, mogu se čuvati do šest mjeseci u zatvorenoj tegli. Osim staklenih tegli, za čuvanje ovih sjemenki pogodne su i keramičke posude sa poklopcima..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)