EV0 KOLIKO V0DE DNEVN0 SMIJETE DA POPIJETE, A DA VAM NE STRADA MOZAK: 0va BROJKA je TAČNA MJERA, sve preko je TR0VANJE

Ovo je koliko vode možete popiti svaki dan bez oštećenja mozga: Ovaj broj je tačno mjerenje

Održavanje hidratacije ključno je za optimalno zdravlje i višestruke tjelesne funkcije, kao što je podržavanje probave, regulacija tjelesne temperature i promicanje isporuke nutrijenata. Ali pijenje previše vode može dovesti do prekomjerne hidratacije, koja se javlja kada konzumiramo previše vode.

Kao dobra polazna tačka preporučuje se pijenje oko osam čaša vode dnevno, ali to zavisi i od okruženja, nivoa vežbanja i zdravstvenih stanja kao što su trudnoća ili dojenje.

Pijenje previše vode može dovesti do intoksikacije i utjecati na funkciju mozga. To se dešava kada u ćelijama ima previše vode, što uzrokuje bubrenje. To dovodi do stresa na mozak, izaziva zbunjenost, pospanost i glavobolje, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, što je visok krvni pritisak, i bradikardije, što je nizak broj otkucaja srca. Kako navodi Mirror, kada u tijelu ima previše vode i nivoi opadaju, ćelije nabubre, što dovodi do rizika od epilepsije, kome, pa čak i smrti.

Znakovi viška vlage
Posmatrajte boju svog urina. Boja varira od svijetlo žute do smeđe, ovisno o količini vode u tijelu. Bistar urin ukazuje da ste popili previše vode u kratkom vremenskom periodu. Češći odlazak u toalet je još jedan pokazatelj, pri čemu je normalan broj mokrenja između šest i osam puta dnevno.

Za one koji redovno konzumiraju kofein ili alkohol, odlazak u toalet 10 puta dnevno je normalan. Kada u tijelu ima više vode nego što bubrezi mogu izlučiti, višak vode može dovesti do intoksikacije vodom. Može uzrokovati opasan disbalans elektrolita i može se nakupiti u tijelu, uzrokujući mučninu, povraćanje i dijareju.

Još jedan znak dehidracije ili prekomjerne hidratacije je višak vode u tijelu, što smanjuje razinu soli i uzrokuje oticanje stanica. Zatim se povećavaju, uzrokujući da se mozak pritisne na lobanju. To na kraju može dovesti do jakih glavobolja, što može dovesti do oštećenja mozga i problema s disanjem. Kada ćelije oteknu, stopala, ruke i usne mogu izgledati otečeno ili promijenjeno, što može uzrokovati promjenu boje kože. Ako pijete previše vode, ravnoteža vašeg tijela će pasti, što će rezultirati niskim “nivoima elektrolita” u vašem tijelu, što može dovesti do grčeva mišića i/ili grčeva. Bubrezi su primorani da rade jače kako bi uklonili višak vode. Ako pijete previše vode i ne možete ustati iz kreveta, to je zato što su vam bubrezi preopterećeni.

Koliko vode treba da pijete?
Na količinu vode koja je potrebna vašem tijelu utječu vježbanje, klima, težina i spol. Žene između 19 i 30 godina treba da piju oko 2,7 litara vode dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 3,7 litara vode. Korištenje nivoa žeđi kao osnovne vrijednosti možda neće biti korisno za sportiste, starije osobe i trudnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)