ŽENE U PEDESETIMA M0RALE BI UZIMATI 0VAJ MINERAL AK0 ŽELE BITI ZDRAVE

Postoji jedan mineral koji žene u 50-im godinama moraju jesti: usporava starenje i sprječava bolesti – a ova hrana sadrži najviše minerala!

Saznajte koje minerale žene starije od 50 godina trebaju uzimati – i pazite na simptome koji ukazuju na nedostatak minerala. To je mineral koji je važan za zdravlje, mladost i regulaciju hormona, a evo namirnice koje ga sadrže!
Saznajte koje minerale žene starije od 50 godina trebaju uzimati – i pazite na simptome koji ukazuju na nedostatak minerala. To je mineral koji je važan za zdravlje, mladost i regulaciju hormona, a evo namirnice koje ga sadrže!

Žene u 50-im godinama se suočavaju s promjenama u svom hormonskom statusu, ulaze u menopauzu i suočavaju se s određenim simptomima, od kojih neki mogu biti neugodni. Stoga je važno obratiti pažnju na ishranu i zdravlje za dugovječnost i ljepotu.

Selen je snažan antioksidans koji usporava starenje organizma, neutralizira slobodne radikale, te dobro djeluje na stanje kose i kože. Pomaže u smanjenju rizika od hormonske neravnoteže, pa je selen veoma važan za žene koje ulaze u menopauzu. Zbog svojih antioksidativnih svojstava jača imuni sistem i usporava spoljašnje i unutrašnje starenje. Podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Blagotvorno djeluje na nervni sistem i savladavanje stresa. Učestvuje u apsorpciji određenih vitamina.

Nivo selena treba provjeriti u laboratoriji, ali postoje neki simptomi koji ukazuju na nedostatak selena:

Kontinuirani osjećaj slabosti i umora
Hormonski i kardiovaskularni problemi bez vidljivog uzroka
Koža, kosa i nokti se pogoršavaju
Promjena boje noktiju
Može postojati hiljade uzroka za iste simptome. Zato je najbolje da se posavetujete sa lekarom i nikada ne uzimate suplemente na svoju ruku, jer previše selena može biti opasno.

Koje namirnice sadrže selen?

U prehranu uključite: ribu i plodove mora, pistacije, pečurke, jaja, pšenične i zobene mekinje, kokos, suncokretove sjemenke i orašaste plodove, mast, sir, bijeli luk. Namirnice koje ometaju apsorpciju selena uključuju bombone, peciva i gazirana pića. Ako svaki dan jedete oko 50 grama gljiva, ili 70 grama kokosa, ili jedan do dva brazilska oraha, imate adekvatan nivo selena u svom tijelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)