0VU STVAR 0BAVEZNO MORATE URADITI H0RTENZIJAMA KAKO BI CVJETALE NA VRIJEME: Mnogi zab0rave, a T0 je KLJUČNA njega

Ne treba im puno, ali nekoliko pogrešnih koraka moglo bi uništiti vaše hortenzije

Hortenzija je jedna od najpopularnijih ukrasnih biljaka koju mnogi uzgajaju u svojim vrtovima, a uspijeva i u posudama na balkonu. Možda izgleda kao nezahtjevan cvijet, ali ipak postoje neke važne stvari o kojima morate voditi računa

Hortenzije su poznate po svom bujnom cvatu, sjajnim bojama i grmolikom rastu. Stoga ne čudi što ukrašavaju mnoge terase, balkone i vrtove. Prednost je što nije jako zahtjevna, ali ipak postoji nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju.

 1. Vrsta tla na kojoj sadite
  Sadnja na lošem, suvom tlu može biti štetna za rast hortenzije. Većina hortenzija preferira rastresito humusno tlo koje je dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Također biste trebali obratiti pažnju na pH vašeg tla, koji utiče na boju vaših hortenzija. Posadite hortenziju u rupu koja je najmanje dvostruko veća od korijenske kugle. Tlo se mora fino samljeti, dodati humus i promiješati. Stavite biljku u pripremljeni supstrat i dobro zalijte nakon sadnje.
 2. Nikada ih nemojte saditi pored drveća
  Neke vrste hortenzije vole sunce, a neke hladovinu, ali sve imaju jednu zajedničku stvar: nemojte ih saditi ispod velikih stabala. Ako posadite svoju hortenziju ispod velikog drveta, ona će se takmičiti s njom za vodu i hranjive tvari u tlu. Stoga se preporučuje da je posadite tamo gdje sama hortenzija može postati zvijezda.3. Hortenzije vole polusjenovita mjesta

Voli polusjenovito mjesto, jer će previše sunčeve svjetlosti dovesti do opadanja lukovica cvijeća i listova.Zato kod sadnje hortenzije birajte mjesto sa jutarnjim suncem i popodnevnom hladovinom. Međutim, neke vrste mogu tolerisati više sunčeve svjetlosti i uspjeti u područjima s dužim satima sunčeve svjetlosti.

 1. Prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje
  Francuska hortenzija zahtijeva puno vode da bi bila dobro održavana i zdrava. Ako ne pada kiša, možda ćete ih morati zalijevati svaki drugi dan. Druge sorte, kao što su hortenzije Limelight ili Pee Gee, malo bolje podnose sušu. Važno je naglasiti da se grmlje hortenzije mora obilno zalijevati odmah nakon sadnje.
 2. Nepravilna rezidba
  Osim redovnog zalijevanja, važno je i gnojenje i rezidba. Orezivanje starijih biljaka najbolje je obaviti u proljeće, rezanjem starih grana na oko 50 cm iznad zemlje. Orezivanje ne smije biti pretjerano, inače će utjecati na cvjetanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)