OVO JE NAJVEĆA GREŠKA K0JU PRAVE SKORO SVI SA MAŠINOM ZA PRANJE SUĐA

Jeste li znali da je perilicu posuđa izumila žena? Američka inovatorica Josephine Cochran dizajnirala je prvu komercijalno uspješnu perilicu posuđa 1886. godine, umorna od provođenja sati za sudoperom.

Nakon što je osvojila nagradu na Svjetskom sajmu u Chicagu, otvorila je tvornicu za proizvodnju perilica posuđa koje je prodala za tristotinjak dolara.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Današnje perilice posuđa su naprednije i skuplje od Josephininog originalnog nagrađivanog modela.

Dodatno, na web stranici “How Stuff Works” napominju da su moderne perilice posuđa gotovo poput robota. Sami rade (gotovo) sav posao, čak i određuju temperaturu vode i procjenjuju kada je suđe čisto.

Ne stavljajte prljave stvari u perilicu posuđa: Ove tri stvari se nikada ne smiju prati u perilici posuđa
U nekim slučajevima možemo zbuniti perilice posuđa.

Ipak, uobičajena je praksa da se tanjuri, tave i drugo prljavo posuđe peru prije nego što se stavi u perilicu posuđa. To radimo jer mislimo da će se posuđe bolje oprati i da se perilica posuđa neće zaprljati ostacima hrane.

No, to može biti slučaj sa starijim modelima, prenosi Zaphetna.hr.

Kod novijih modela zapravo je najbolje ništa ne ispirati prije stavljanja bilo čega u perilicu. Moderni uređaji ne samo da imaju vlastite verzije pretpranja, već mogu otkriti i koliko je prljavštine na posuđu.

Dakle, pranje posuđa u sudoperu može prevariti senzore vaše perilice posuđa da pomisle da posuđe nije toliko prljavo koliko zapravo jest. Perilica posuđa će tada odabrati kraći ciklus pranja i posuđe se neće dovoljno dobro oprati.

Osim toga, prethodno ispiranje koristi samo više vode i vaše posuđe neće učiniti čišćim. Naravno, očistiti tanjur od ostataka hrane je potrebno, ali to ne morate činiti ako su na tanjuru još uvijek ostale mrvice.

Nije svaki pribor za jelo prikladan za pranje u perilici posuđa, to se uglavnom odnosi na oštre noževe jer se mogu oštetiti.

Međutim, proces čišćenja može otupiti oštre rubove, dok jake kemikalije i vlaga mogu nagrizati čelik. Pogotovo ako ste potrošili novac na dobar nož, perite ga samo ručno.

Pribor za jelo i ostalo drveno posuđe, fini porculan, kristal i posuđe od aluminija, bakra ili lijevanog željeza također nisu prikladni za pranje u perilici posuđa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)