KRTICE će 0DMAH napustiti vaš vrt BEZ zamki i 0TR0VA..POTREBNO VAM JE SAMO OVO..

U baštama se ponekad javlja veliki problem ako se možete da se izborite s krticama. Krtice, naime, praveći hodnike pod zemljom, grizu korenje zasađenih biljka i na taj način dolazi do njihovog propadanja.

Ako želite da se rešite krtica, i to biološkim metodama, naoružajte se strpljenjem jer krtica se prilično teško rešiti iz vrta u kojem su se odomaćile.

Prvi korak je gaženje krtičnjaka koji su aktivni. U najveći među njima gurnite crevo i pustite vodu da teče oko pola sata. Ne morate brinuti da će se krtica utopiti, dobro pliva, ali će tako potopljen „hodnik“ napustiti. Krtice su najaktivnije između 5 i 10 sati.

Ako vam se ta metoda čini prekomplikovanom, možete posegnuti za ricinusovim uljem, njegov miris krticama je beskrajno odbojan. Dovoljno je pomešati 3 supene kašike ricinusovog ulja s jednom litrom vode i njome polijte aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate namočite u sok od limuna i gurnite u krtičnjak.

Ako imate kućne ljubimce koji su aktivni u vrtu verovatno nemate problem s krticama, ako to pak nije slučaj, važno je znati da krtice odbija miris mačaka i pasa. Dovoljno je prosipati izmet mačaka i posuti po krtičnjaku.

Krticama jako smeta i cimet, ne podnose mlevenu ljutu papriku kao ni biber pa se i njima može „zaprašiti“ krtičnjak. Jako im smeta i miris belog luka pa par češnjeva pobacajte oko krtičnjaka.

Još jedan izvrstan prirodan recept za teranje krtica iz bašte je zova. Naberite cvetove, ali i listove zove, ubacite ih u kantu i prelijte vodom. Neka smesa stoji nekoliko dana. Nakon toga je procedite i dodajte još pet litara vode pa zalijte prostor oko krtičnjaka, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)