KAD PR0RADI ŠTITNA ŽLIJEZDA, 0V0 JE SPAS: PET pr0stih savjeta da je d0vedete u red – 0VU grešku svi prave, a NAJVIŠE ŠTETI

Kad vaša štitnjača proradi, to je spas: 5 jednostavnih savjeta za održavanje štitnjače u redu – jedna pogreška koju svi čine i koja uzrokuje najviše štete

Ako imate bolest štitnjače, ovo su korisni savjeti o tome kako spriječiti daljnje komplikacije.

Nezdrav način života i previše stresa dva su najveća uzroka “radi” štitnjače. Poznato je da su hormoni koje luči ova žlijezda važni i da utječu na mnoge procese u tijelu, poput metabolizma, rasta i razvoja, rada srca, razine šećera u krvi i održavanja trudnoće.

Disfunkcija štitnjače izravna je posljedica dviju najčešćih bolesti koje uključuju proizvodnju previše ili premalo hormona. To su hipertireoza i hipotireoza. Prva bolest je prekomjerno lučenje hormona, a druga bolest je prekomjerno lučenje hormona, što izravno utječe na normalne funkcije organizma.

Za osobe s bolestima štitnjače stručnjaci imaju nekoliko savjeta kako se zdravo hraniti.

Jedite više joda

Prvo, jod je važan mineral za funkciju ove žlijezde. Stoga pazite da vaša prehrana bude bogata jodom. Ananas, brokula, jodirana sol, tuna, jaja i šljive samo su neke od namirnica koje sadrže ovaj važan mineral.

Recite ne mastima i šećeru

Izbjegavajte prženu hranu i hranu bogatu šećerom. Tako ćete izbjeći upalu štitnjače i druge zdravstvene komplikacije.

piti dovoljno vode

Tijekom dana pijte dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju. Opće preporuke su da dnevno pijete između litre i pol i dvije šalice, točnije osam šalica ove tekućine.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Smanjite unos alkoholnih pića, a ako pijete kavu, pazite da ne pretjerate. Preporuka je da ne unosite više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je najveća preporučena doza, a to su otprilike tri šalice ovog napitka.

Posavjetujte se s liječnikom

Poznato je da određeni lijekovi za štitnjaču reagiraju s hranjivim tvarima u hrani, uzrokujući štetne učinke na tijelo. Prije promjene prehrane i novih prehrambenih navika posavjetujte se sa svojim izabranim liječnikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)