PROBALA SAM “ŠVEDSK0 ČIŠĆENJE” KUĆE: K0NAČN0 Mi Je Sve Sređeno TIP-T0P! KAKO RANIJE NISMO ZNALI ZA 0V0

Margaret Magnusson, švedska umjetnica prosla je kroz mnoge teske životne izazove, poput gubitka roditelja i supruga, stvorila je koncept čišćenja doma kako bi olakšala svojim najmilijima odlučivanje o njezinim stvarima nakon njezine smrti. Ovaj koncept, nazvan “čišćenje mrtve zemlje”, postao je popularan, potaknut i od strane YouTube zvijezde Katrin, koju prati gotovo 2 milijuna ljudi.

Proces počinje s organizacijom ormara, jer tamo često pronađemo mnogo nepotrebnih stvari. Magnusson potiče ljude da se riješe odjeće koju više ne nose, koja im ne odgovara ili nije u njihovom stilu, te da je poklone ili prodaju. Isti pristup se preporučuje i za kuhinjske predmete i suvenire od porculana i keramike, jer uspomene ostaju u srcima, a ne u materijalnim stvarima.

Slično, Magnusson savjetuje da se postupa s knjigama, pitajući rođake i prijatelje što bi voljeli zadržati od vaše kolekcije. Preostale knjige mogu se donirati biblioteci kako bi druge osobe mogle uživati u njima. Također, preporučuje se skeniranje važnih ličnih dokumenata i fotografija kako bi se smanjila fizička prisutnost papirnatih tragova, te stvaranje organiziranog sistema za administrativne stvari i finansijske dokumente.

Iako se ovaj proces preporučuje nakon 50. godine, može biti koristan i za mlađe ljude, jer olakšava odlučivanje što zadržati, a što se osloboditi. Magnusson i Katrin ističu da organizacija doma ne samo da olakšava život, već oslobađa od nepotrebnog stresa i čuva “male sive ćelije” od pretrpanosti informacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)