0V0 ĆE SE DESITI AKO P0JEDETE KAŠIKU MEDA PRED SPAVANJE: Ujutru ćete se IZNENADITI, priznajte da niste znali 0V0

Fascinantno je otkriti da med, kada je pravilno upakovan, nema rok trajanja. U prošlosti, arheolozi su iskopali tegle meda koje su bile čvrsto zatvorene više od dva milenijuma. Iznenađujuće, med je još uvijek bio konzuman i nije predstavljao opasnost po zdravlje.

Imuni sistem se može ojačati da se bori protiv niza infekcija iz različitih izvora, kao što su gljivice, virusi i bakterije, koristeći antibakterijska svojstva meda. Od malih nogu nas uče o mnoštvu zdravstvenih prednosti povezanih s medom, ali jesmo li ikada razmišljali o posljedicama konzumiranja meda prije spavanja? Nije neuobičajeno da se probudimo u sitne jutarnje sate zbog potrebe mozga za glikogenom. Posljedično, ovo potiče nadbubrežne žlijezde da ispuštaju adrenalin i kortizol u tijelo.

Srećom, glikogen, komponenta koja se nalazi u medu, može podstaći miran san kada se konzumira prije spavanja. Na bolest srca mogu uticati različiti faktori, uključujući visok krvni pritisak. Ipak, med sadrži obilje antioksidansa za koje je znanstveno potvrđeno da snižavaju krvni tlak, što ga čini jednostavnom metodom za njegovu regulaciju uživanjem u žlici prije spavanja.

Trigliceridi, prirodni oblik masti koji se nalazi u krvotoku, mogu predstavljati rizik za srčane bolesti i dijabetes kada su njihovi nivoi povišeni. Ipak, istraživanja pokazuju da med može imati pozitivan utjecaj na trigliceride, pretvarajući ih u korisne tvari koje čiste krvotok uklanjajući višak masnoće. Med posjeduje antibakterijska svojstva koja jačaju urođenu odbranu tijela, jačaju imunitet i suzbijaju razne infekcije uzrokovane bakterijama, gljivicama i virusima. Osim toga, med ubrzava metabolizam, stvarajući termogeni učinak koji pospješuje cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i olakšava gubitak masti bez napora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)