EV0 KAK0 DA H0RTENZIJAMA PR0MIJENITE B0JU: Trebate znati SAM0 0VAJ genijalan trik

Jedne sezone je moguće gajiti roze, a već sljedeće u vašem dvorištu isti grm može cvjetati u plavoj boji

Hortenzije su jedan od omiljenih cvetova, koji privlači pažnju gdje god da se nađe. Čest je izbor za dvorišta, bašte, ali i kao rezano cvijeće u vazama i buketima. Grm hortenzije jako brzo raste i ima velike cvjetove u širokom rasponu oblika i boja. Jedan cvijet može praktično da čini cijeli buket.

A, da li ste znali da je moguće jedne sezone gajiti roze, a već sljedeće u vašem dvorištu isti grm može cvjetati u plavoj boji?

Najzanimljivije je to što sve to možete postići sami, pomoću nekoliko trikova i savjeta.

Zašto hortenzije mijenjaju boju?

Hortenzija voli kiselo tlo, a promjena boje dešava se zbog pH vrijednosti zemlje, koja se kreće od kisele do alkalne.

Što se tiče hortenzije, boju cvijeta određuje i na nju utiče pH vrijednost tla.

Ukoliko je zemlja alkalna, tada će hortenzije da budu ružičaste boje. Alkalno zemljište ima pH vrijednost optrilike 7-9 i uglavnom sadrži glinu. Ukoliko je zemlja kiselija, onda je pH vrijednost oko 5 ili manje od 5,5, a hortenzije u ovakvom tlu ostaju plave boje.

Ukoliko znate da je zemlja u koju želite da posadite plavu hortenziju alkalna, potrebno je prilikom sadnje da dodate u zemlju vrtni sumpor ili sredstva koja zakiseljuju tlo.

Kako da promenite boju vaših hortenzija?

Sada kada znate zbog čega hortenzija mijenja bolju, znate i da je mijenjanje boje ovog cvijeta u vašim rukama. Promijeniti ph vrednost zemljišta nije naročito teško, većina je učila slične eksperimente na časovima hemije u srednjim školama.

Međutim, ako imate hortenzije krem boje, možda se magija neće desiti u potpunosti. Ova hortenzija tvrdoglavo ostaje u svojoj boji, a tokom ljeta može preću u blago roze boju.

Ako želite da vaša hortenzija ima plavo – ljubičaste cjvetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke što će usloviti plavu boju.

Ukoliko je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane i td.

Ako žudite za roze hortenzijom posavjetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta što će usloviti da vaša hortenzija cvjeta u roze boji.

Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa ljetovanja, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti pa ćete dobiti hortenziju u nježno roze boji.

Započnite sa promjenom čim ih posadite

Kako biste dobili što bolje rezultate, najbolje je da započnete sa promenom ili zadržavanjem boje odmah kada posadite hortenziju. Sredstva koja zakiseljavaju zemljište treba primijeniti 2-3 puta godišnje. Ukoliko je toplija zima i duža vegetacijska sezona 3 aplikacije su optimalne.

(Telegraf.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)