SVI IH K0RISTIM0 SVAK0G DANA, A NISM0 ZNALI K0LIK0 SU ŠTETNE: U njima se nalazi VIŠE BAKTERIJA NEG0 u WC Š0LJI

Flašice za višekratnu upotrebu su izuzetno praktične, mogu da se nose na posao, na trening ili pak u šetnju. Iznova se mogu puniti vodom, limunadom, čajem, a što je najbolje, korišćenjem takve bočice smanjuje se upotreba jednokratne plastike. Međutim, gde god ima vlage i vode, bakterije bujaju.

Naime, stručnjaci upozoravaju da flašice za vodu mogu da budu prave higijenske katastrofe, jer čak i u činijici za pse, kao i u WC šolji, može da bude manje klica nego u vašoj omiljenoj bočici, prenosi jutarnji.hr.

Isto tako, naša usta sadrže mnoge bakterije, pa čim pijemo iz flašice, bakterije iz naših usta ulaze u njenu unutrašnjost.

Osim bakterija iz usta i sline, kroz naše ruke u bočicu ulaze i crevne bakterije, a tamo se mogu brzo razmnožavati. Ne treba dodatno spominjati kako sokovi puni šećera pružaju bakterijama idealno okruženje za razmnožavanje. Budući da su to vlastite bakterije, ne predstavljaju nikakvu opasnost za nas. Međutim, ako delimo flašu s drugim osobama, postoji opasnost od kontaminacije. Zato je ključno pravilno čišćenje.

Kako se ispravno čisti flašica za vodu?

Ako flašica već ima vidljive tragove buđi, neprijatan miris ili masni sloj na unutrašnjoj strani, krajnje je vreme da nešto preduzmete.

Bez obzira na to da li je vaša flašica za vodu od aluminijuma, čelika, stakla ili plastike, nužno je da je temeljno očistite svakog dana. Najjednostavniji je način pranja u mašini posuđa. Preporučuje se da stavite flašicu na gornju policu i da koristite najtopliji program sa sušenjem. Pre ponovnog punjenja bočica mora da bude potpuno suva.

Najbrži način za čišćenje bočice je ručnim pranjem s deterdžentom u sudoperi. Ali, treba paziti da se sa četkom ne unesu dodatne bakterije. Stavite vruću vodu i sredstvo za pranje posuđa, a zatim dobro protresite i četkom uklonite ostatke. Nakon toga dobro isperite flašicu i ostavite da se suši na kuhinjskom ubrusu.

Ako pri ruci nemate sredstvo za pranje posuđa, možete koristiti i sodu bikarbonu ili sirće, pa čak i tablete za zubne proteze. U svakom slučaju sastojak treba da se pomeša sa vrućom vodom, da se protrese i potopi dva do tri sata. Nakon toga se flašica temeljno pere uobičajenom metodom i ostavlja na sušenje.

Poslednji, a ujedno i najsigurniji način za ubijanje bakterija je da ih prokuvate. Proverite može li vaša flašica da izdrži visoke temperature. Ako može, uronite je u lonac s kipućom vodom na oko pet minuta.

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)