JEDNA ČAŠA 0V0G napitka D0V0LJNA je da krtica JEDN0M zauvijek izađe iz bašte: Sipajte je na svaku krticu!

Krtice, kao sisavci, posjeduju izvanrednu sposobnost učinkovitog iskapanja zahvaljujući svojim oštrim pandžama u obliku lopate. Ta se stvorenja hrane kukcima i grade svoje domove u podzemnim tunelima, koji se obično nalaze 20 do 50 centimetara ispod površine. Ti se tuneli mogu protezati i do jednog kilometra. Koristeći ove podzemne prolaze, krtice se kreću okolinom i traže hranu. Osim toga, unutar svojih tunela odredili su komore za odmor i skladištenje hrane.

Iako krtice pružaju vrijednu uslugu konzumiranjem štetnih štetočina poput gusjenica i puževa puževa i poboljšavanjem prozračivanja tla, njihova prisutnost može rezultirati problemima za vrtove. Njihovo ponašanje u tunelima može oštetiti korijenje biljaka, što dovodi do propadanja biljaka, a ružni humci koje stvaraju predstavljaju izazov za održavanje travnjaka.

U brojnim regijama krtice su zaštićene zakonskim mjerama, zbog čega je njihovo hvatanje i istrebljenje bez potrebne dozvole zabranjeno.

Aktivnost:
Tijekom zimske sezone krtice ne ulaze u stanje hibernacije; umjesto toga, koriste strategiju smanjenja metabolizma kako bi izdržali hladnoću. Čak i u blagim zimama, ova stvorenja ustraju u svojim naporima kopanja kako bi pribavila hranu, što dovodi do pojave svježih humaka na površini zemlje.

Tražite načine za uklanjanje krtica iz svog dvorišta? Postoji nekoliko učinkovitih metoda za odvraćanje ovih dosadnih stvorenja, kao što je korištenje specijaliziranih uređaja koji emitiraju vibracije i zvukove. Ovi se uređaji mogu lako kupiti u trgovinama i dizajnirani su da iritiraju krtice, što ih na kraju prisiljava da napuste prostor.

Učinkovit repelent za krtice može se stvoriti kombinacijom sirutke i mlaćenice. Miješanjem ovih sastojaka u omjeru 3 dijela sirutke i 1 dijela mlaćenice, možete napraviti snažan koktel koji se može sipati izravno u krtičnjake.
Kako biste odvratili krtice od svog vrta bez nanošenja štete ili kršenja zakona, razmislite o primjeni kombinacije buke i prirodnih repelenata. Postavljanjem staklenih boca ili aluminijskih limenki na stupove, kretanje izazvano vjetrom stvarat će zvukove koji odbijaju krtice. Osim toga, zakopavanje komadića ribe, limuna, češnjaka ili dlake kućnih ljubimaca u hrpe krtica može ih učinkovito potaknuti na preseljenje. Ove metode nude human pristup smanjenju populacije krtica u vašem vrtu poštujući njihovo prirodno stanište i zakonsku zaštitu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)