Mnogi iskusni vrtlari K0RISTE 0VAJ JEDN0STAVAN TRIK kako bi zaštitili SV0J paradajz 0D plijesni..

Plamenjača koja napada naše rajčice prava je muka za vrtlare, koja može uništiti cijeli urod biljaka, a posebno rajčice.

Jedan od preporučenih načina osiguranja usjeva je korištenje bakrene žice.

Što je plijesan
To je gljivična bolest koju uzrokuje Phytophthora infestans.

Ova gljivica je u stanju napasti cijele usjeve krumpira, rajčice, patlidžana, paprike, pa čak i jagode ili voćke ako se nekontrolirano širi.

Gljivica napada sve dijelove biljaka – od cvjetova, plodova, lišća, stabljike do korijena.

Prvi simptom je kršenje strukture tkiva u obliku tamnih mrlja i pukotina, kroz koje dolazi do sekundarne infekcije drugim vrstama gljivica i patogenih bakterija. Biljka umire, a zahvaćeni plodovi trunu.

Utjecaj bakra
Gljive ne vole bakar, čiji spojevi ubijaju stanice micelija i uništavaju cijelu koloniju. Na tome se temelje antifungalne tvari: bakreni sulfat, Bordeux tekućina ili Miedzian.

Slijedeći ovu liniju, mnogi vrtlari eksperimentiraju s bakrenom žicom.

Ova metoda je također opisana u popularnoj knjizi “Savjeti za vrtlare” AI Spiridonova i EA Chenykaeva iz 1974. godine.

Od tada je stekao popularnost, iako nisu provedena ozbiljna istraživanja koja bi dokazala njegovu učinkovitost.

Oksidirani bakar dospijeva unutra kretanjem sokova, što teoretski može imati negativan učinak na stanice fitoflore. Pod utjecajem soka sadržanog u stabljikama, bakar ulazi u kemijske reakcije s biljnim komponentama.

Bakreni spojevi i ioni raspoređuju se po grmu rajčice zajedno s protokom hranjivih tvari.

Kada gljiva počne stvarati koloniju, spojevi bakra inhibiraju rast njenih stanica. Oksidni film koji se stvara na površini bakra izolira većinu metala od kontakta sa stanicama grma rajčice, što rezultira vrlo malim ulaskom bakra u biljku.

Ali problem je u tome što ne postoji način da se izračuna količina bakra koja ide u sloj. A njegov višak može biti štetan za samu biljku i ljude.

Praktična uporaba bakrene žice
Najvažnija točka je da se bakrena žica može koristiti samo za odrasle grmlje.

Bakrena žica se koristi na nekoliko načina:

Kao podvezica. Žica se lako savija pa se može koristiti umjesto tkanine ili konca.

Korijenska veza. Ova metoda dolazi iz Njemačke, a sastoji se u stvaranju prstena dužine 50 cm oko korijena prilikom sadnje sadnica.

Druga je mogućnost umetanje bakrene žice u stabljiku. Ova metoda je najdrastičnija za biljku i može usporiti njen rast.

Mišljenja vrtlara
Mišljenja praktičara su dijametralno suprotna. Navodimo neke izjave ljudi koji su protiv krumpirove plamenjače koristili metodu bakrene žice.

“Već 12 godina bušim rajčice finim žicama i nikad se nije pojavila plijesan.”

“Koristio sam žicu, ali ne znam je li se to pokazalo kao lijek za kugu. Osim toga, koristim plodored, svakih pet godina zalijevam parcelu jakom otopinom vitriola, a ljeti koristim Fitosporin.”

„Phytophthora je napala sve moje grmlje na otvorenom. Kako bi rajčice ostale barem u plasteniku (još nisu napadnute), probušio sam sve biljke bakrenim žicama. Nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja.”

“Koristim žicu, ali ne znam ima li koristi. Phytophthora je odsutna – ali ni susjedi je nemaju, a oni ne buše bakrom, koriste fungicide.”

“Ova metoda ne funkcionira! Čitao sam o tome u časopisu, probao u plasteniku – Rajčice upijaju samo topljivi bakar – a u peteljkama nema kiseline koja bi otopila žicu. Inače je bakar korisniji.’

preuzeto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)