P0MIJEŠAJTE 0T0PINU BIJEL0G LUKA, zahvaljujući kojoj ćete se moći zauvijek 0PR0STITI 0D PUŽEVA U SV0J0J BAŠTI

Vrt obožava kišu i vlagu jer one pružaju osnovnu hranu koja je biljkama potrebna za preživljavanje. Nažalost, prisutnost kiše i vlage također je magnet za puževe.

Ovi puževi posjeduju nezasitan apetit, razmnožavaju se velikom brzinom i imaju potencijal izazvati pustoš u vašem vrtu.

Dok je među vrtlarima široko shvaćeno da kemikalije treba koristiti štedljivo, postoje određena područja u kojima je njihova uporaba strogo zabranjena ili jednostavno nepoželjna.

U vrtu u kojem uspijeva jestivo bilje treba voditi računa o prisutnosti puževa i njihovom utjecaju na gredice i voćke. Međutim, postoji rješenje za rješavanje ovog problema.

Kako bi zaštitili svoje usjeve, većina vrtlara koristi zamke za sol. Međutim, postoji jednostavnija metoda za lociranje puževa i provođenje dnevnog tretmana “solenja”.

Stvaranje vlastitog spreja za češnjak ima višestruke svrhe – ne samo da obeshrabruje neželjene posjetitelje, već se također pokazalo isplativim i ekološki prihvatljivim rješenjem.

Kako se trebamo pozabaviti pojavom puževa u našem vrtu?
Repelentna svojstva češnjaka, koja se pripisuju alicinskoj komponenti, naširoko su poznata. Brojne studije pokazale su učinkovitost češnjaka u borbi protiv niza vrtnih nametnika.

Za razliku od kemijskih alternativa koje mogu naškoditi tlu i lokalnim divljim životinjama, domaći sprej od češnjaka sigurna je i ekološki prihvatljiva opcija.

Stvaranje vlastitog spreja za češnjak je isplativa opcija u usporedbi s kupnjom kemijskih alternativa. Ne samo da sprej od češnjaka učinkovito odvraća puževe, već služi i kao svestrano rješenje za suzbijanje drugih nametnika poput lisnih uši, nudeći sveobuhvatnu preventivnu mjeru.

Otkrijte proces izrade vlastitog repelenta puževa iz udobnosti svog doma.
Za pripremu ovog prirodnog spreja trebat će vam 4-5 češnja češnjaka i 2 litre vode. Započnite s protiskanjem režnjeva češnjaka, a zatim ih stavite u posudu s vodom. Ostavite smjesu da nesmetano odstoji dan ili dva. Tijekom tog vremena, aktivne komponente češnjaka će se uliti u vodu, čime će se povećati snaga spreja. Nakon što prođe željeno razdoblje infuzije, sprej je spreman za upotrebu. Prebacite otopinu u bocu s raspršivačem ili limenku radi lakše primjene.

Jednom tjedno imate mogućnost procijediti smjesu i prebaciti je u raspršivač ili preskočiti proces cijeđenja i uliti je direktno u vrč. Odatle možete prskati okolne gredice s povrćem ili ih jednostavno zalijevati.

Da bi se održala njegova učinkovitost, prskanje treba ponoviti nakon svake kiše. Nadalje, ovaj se sprej pokazao prilično učinkovitim u odvraćanju lisnih uši i raznih drugih štetnika.

Iskusite prednosti ovog ekonomičnog i vrlo učinkovitog spreja u svom vrtu, jer učinkovito štiti vaše biljke od nepoželjnih posjetitelja.

Za zaštitu biljaka, jedna učinkovita metoda je okružiti ih barijerama i preprekama koje predstavljaju izazov za puževe koji pokušavaju dobiti pristup.

U tu svrhu koriste se različiti materijali kao što su piljevina, kora, iglice, pepeo, ječmena ljuska, ljuske jaja, šljunak, lomljeni kamen s oštrim rubovima, živo vapno te mineralna gnojiva poput superfosfata i kainita. Ovi materijali se posipaju po biljkama kako bi se potaknuo rast.

Jedinstvena korisnost živog vapna leži u njegovoj sposobnosti da brzo dehidrira i ubije puževe; međutim, njegova svojstva su ugrožena kada je izložena kiši i vlazi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)