VEĆ SU SVUDA! AK0 VIDITE 0VU BUBU NA ZIDU, NI SLUČAJN0 JE NE UBIJAJTE: Jezive su, ali ukazuju na jedan veliki PR0BLEM koji imate u kući

Sinoć sam u spavaćoj sobi imao nesretan susret s prvom stonogom u godini. Stonoge su mi oduvijek bile izvor nelagode, što proizlazi iz moje odbojnosti prema njima iz djetinjstva. Obično mogu ostati pribran tijekom cijele godine, jer ih se najčešće vidi tijekom ljetnih mjeseci. Međutim, nakon što sam sinoć uočio početnu stonogu na zidu moje spavaće sobe, odmah sam nestao. Unatoč tome, suzdržao sam se od poduzimanja bilo kakve radnje kojom bih naštetio stvorenju i objasnit ću zašto.

Kućne stonoge, poznate po munjevitom kretanju po podovima i zidovima, dugo su bile obavijene velom tajne. Ipak, nedavne studije sugeriraju da bi ova zastrašujuća stvorenja zapravo mogla poslužiti ključnoj svrsi u održavanju ravnoteže unutar kućanstava diljem svijeta.

Nemojte žuriti s procjenom izgleda ovih stonoga jer njihove jedinstvene osobine zapravo doprinose ukupnoj ravnoteži ekosustava vašeg doma. Razmotrimo zašto je važno suzdržati se od eliminacije ovih korisnih stvorenja.

Otkriće ovih stonoga otkrilo je njihovu ključnu ulogu u regulaciji populacije štetočina, uključujući moljce, muhe, termite, buhe, mrave, pauke i grinje.

Vrijednost kućnih stonoga proizlazi iz njihove neutažive gladi i učinkovitog metabolizma. Ova stvorenja imaju brz metabolizam, što ih čini neprestano gladnima i vještim predatorima kukaca. Smještene blizu njihove glave, dvije noge su im opremljene otrovom, što im omogućuje da uhvate svoj plijen. Preostale noge služe za hvatanje ulovljenih kukaca.

Domaće stonoge, za razliku od drugih štetnika, ne grade mreže ili gnijezda unutar kućanstava. Umjesto toga, oni neumorno lutaju u potrazi za hranom. Njihovo postojanje obično ukazuje na prisutnost drugih štetnika koji žive u kući.

Kućanstva stručnjaci potiču na održavanje čistoće i redovito pospremanje prostorija, s posebnim naglaskom na kutove u kojima obitavaju stonoge. Osim toga, savjetuje se ukloniti sve ostatke hrane koji mogu namamiti insekte.

Obično nastanjujući vlažne prostore poput kupaonica ili podruma, kućne stonoge pojavljuju se tijekom noćnih sati. Narastu do pet centimetara u duljinu, ova stvorenja posjeduju do 15 pari nogu. Životni vijek im je od tri do sedam godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)