PR0Z0RE TREBA DA OTVARAMO I ZIMI! VAŽN0 JE I KADA: Ev0 šta kažu stručnjaci

Prozore treba da otvaramo i zimi, smatraju stručnjaci.

Stručnjaci su otkrili zašto bi trebalo da otvorite prozore zimi, čak i kada su temperature niske i koje je najbolja vrijeme za to. Mnogi pomisle kako će im se tako rashladiti kuća ili će da nazebu, ali ne brinite, za sve postoji caka…

Mnogo je prednosti kada je u pitanju otvaranje prozora zimi, piše “Reader’s Digest”. Stručnjak Bred Roberson i direktor Savjeta za unutrašnje zdravlja Alen Reti, podijelili su nekoliko saveta.

Prema Retiju, kuće izgrađene u poslednjih 50 godina su mnogo otpornije od onih izgrađenih prethodnih decenija. Efikasnije su po pitanju uštede energije i sa boljom izolacijom. Vazduh koji je nekada ulazio u domove kroz male rupe na vratima ili prozorima više ne dospijeva u unutrašnjost.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju otvaranje prozora zimi, ali pod određenim uslovima. Otvaranje prozora unosi svjež vazduh u dom. Opšte je poznato da se otvaranjem prozora poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Tako se smanjuje koncentracija ugljen-dioksida, isparenja iz raznih higijenskih proizvoda i hemikalija u kući. Takođe, na ovaj način eliminišete i suv vazduh u domu koji može da utiče na zdravlje kože i pluća, kao i disajnih puteva.

Kada treba da otvorite prozor?
Prema riječima stručnjaka, zimi je potrebno da pronađete ravnotežu između ventilacije kuće bez uticaja na njeno zagrijavanje. Kao rezultat, otvaranje porozora je poželjno da radite povremeno, a ne stalno.

“Bilo da pokušavate da poboljšate kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, kontrolišete vlažnost ili jednostavno uživate u prednostima svježeg vazduha, otvaranje povremenog prozora može pomoći”, nastavio je Roberson. Dakle, ne morate to da radite kada je napolju veoma vlažno ili izuzetno hladno. U prostorijama gdje je velika vlažnost, kao što su kuhinja i kupatilo, ventilacija je još važnija. U idealnom slučaju, trebalo bi da održavate vlažnost u zatvorenom prostoru između 35 i 55%.

(Mondo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)