Ina Ignat0vich je prošla kroz paka0, godinama su je pogrešn0 tretirali: doktori su rekli da sam dobr0, a bili su šokirani kada su saznali zašt0

Prvi simptom je bila promena krvnog pritiska, koji je bio veoma visok.Telesna temperatura mi je takođe trajala tri meseca, a zatim šest meseci, non-stop 37,2 stepena. Česte infekcije, bolovi u mišićima i zglobovima, uporan umor

Svjetska zdravstvena organizacija službeno je priznala sindrom kroničnog umora kao bolest. Naš kardiolog dr Branislav Milovanović nedavno je istakao da je reč o umoru koji traje duže od tri meseca i da je nešto što ljudi olako shvataju. Velika je greška imati prehladu “ležati” na nogama!

Koliko je važno obratiti pažnju na signale koje nam tijelo šalje pokazuje slučaj Ine Ignjatović iz Cuprije. Susrela se sa sindromom hroničnog umora i za K1 TV detaljno je objasnila simptome koje je iskusila u proteklih pet godina u nadi da će dobiti neku vrstu dijagnoze.

U emisiji “Mi danas” otkrila je da oseća uporan umor, bolove u mišićima, nelagodnost u začepljenoj sobi, nedostatak energije, zujanje u ušima… Imala je i temperaturu nekoliko meseci. Obišla je sve moguće doktore i specijaliste kako bi utvrdila tačnu dijagnozu, ali pravog odgovora nije. Svi su joj govorili da je dobro.

“Prvi simptom je bila promjena krvnog pritiska, koji je bio veoma visok. I moja tjelesna temperatura je trajala tri mjeseca, a zatim šest mjeseci, non-stop je bila 37,2 stepena. Česte infekcije, bolovi u mišićima i zglobovima, uporni umor. Bio sam u začaranom krugu, jer sam otišao kod doktora i slali su me od specijaliste do specijaliste i sumnjali su da nešto nije u redu ali ništa konkretno nisu mogli da nađu. I onda su me poslali kući i rekli ti Dobro si, idi i odmori se”, rekla je Ina, sada predsjednica Udruženja pacijenata s kroničnim umorom.

“Parametri i analiza su svi vrlo dobri, osim što je virusna infekcija kronična. Imam antitijela na skoro deset virusa, od kojih šest ima abnormalno visok nivo IgG antitijela. Ispostavilo se da su to virusi kojima sam zaražen.” već u detinjstvu, ali titri ne bi trebalo da ostanu visoki već da s vremenom padaju, pa shvate da nešto nije u redu, ali ne znaju šta je”, rekla je ona.

Nažalost, prema rečima dr Branislava Milovanovića, ne postoji trajni lek za hronični umor, ali se pacijenti moraju striktno pridržavati određenih pravila. Ovdje dolazi do izražaja zdrava prehrana, redovna fizička aktivnost (ne pretjerana) i izbjegavanje stresa. Kako Ina ističe, čak i nakon dobrog sna, i dalje se često osjeća umorno.

“Ne mogu da hodam ni 200 metara od kuće. Ne mogu da uđem u poštu. Soba je zagušljiva i gužva. Ne mogu da prestanem da spavam. Nemam energije, a dete je još malo.” meni je jako teško. Kad odeš Kad odeš kod doktora i ne nađeš ništa loše, drugi misle da si dobro”, rekla je Ina.

Međutim, tek kada je potražila pomoć od stručnjaka za hronični umor dr. Branislava Milovanovića, odahnula je. Doktori su joj postavili tačnu dijagnozu, a Ina je nakon pet godina traganja za istinom konačno znala šta joj je i kako se boriti protiv toga.

“Iskreno mogu reći da nemam deset posto simptoma koje sam imao prije. Kada se vrijeme promijeni, bole me mišići i zglobovi, ali to je prolazno i ​​lako to mogu prevladati. Ali imam energije da mogu ustati ujutro i raditi svoj posao, to je najvažnije”, rekla je.

Doktori posebno kažu da se svaka infekcija (virusna ili gljivična), kao i grip, treba dobro liječiti. Napomenuo je da nema potrebe žuriti na posao ako se pacijent nije u potpunosti oporavio. “Prehlađivanje” stopala je velika greška. Također je naglasio važnost zdrave prehrane, redovne fizičke aktivnosti i izbjegavanja stresa kako bi se spriječio hronični umor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)