KAKO SMRŠATI NAK0N ŠTO NAPUNIM0 5O GODINA? Pridržavajte se 3 ključna pravila i uvijek ćem0 biti vitki, evo namirnica k0je treba izbjegavati

Mnoge žene muči pitanje kako smršaviti nakon pedesete, jer je proces vrlo spor, ali – postoji olakšanje.

Kako starimo, naša tijela se mijenjaju i prolaze kroz različite faze. Poznato je da se metabolizam usporava, što čini proces mršavljenja dužim i težim. Nakon pedesete godine mišićna masa značajno opada, a različiti faktori uzrokovani godinama utječu na mišićnu masu.

Hormonske promjene se dešavaju i kada ulazimo u šestu deceniju, a žene posebno poznaju taj osjećaj jer tada dolazi menopauza i razni procesi koji prate nju. Nutricionist Blanka Karasija daje nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se riješite viška kilograma nakon 50.

Nutricionisti preporučuju da se potpuno odreknete slatkiša i da jedete više povrća. Prvo, preporučuje svima da piju više vode, jer ne samo da mogu smršaviti, već mogu i smanjiti faktore rizika za dijabetes tipa 2. Osim toga, nutricionisti preporučuju smanjenje ili potpuno eliminaciju prerađene hrane, posebno čipsa, peciva itd. Sladoled, piše Lepa i Srećna.

“Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i nutrijenti. Ove namirnice su bogate rafiniranim ugljikohidratima, bojama i šećerima, što može dovesti do debljanja i nutritivne neravnoteže u tijelu”, objašnjava nutricionist, podsjećajući ljude na važnost proteina i činjenica da ne potiču samo od životinja. Blanca je predložila da jede sočivo, pasulj, pečurke i hleb od celog zrna.

“Uključivanje proizvoda od cjelovitih žitarica u vašu ishranu pružit će vam složene ugljikohidrate i vlakna, pomažući vam da se duže osjećate sitima”, zaključuje ona.

“Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što su pasulj, grašak, sočivo i soja, kao i sjemenke i orašasti plodovi. Međutim, važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa je potrebno kombinovati nekoliko hrana Ustani”, kaže nutricionista. – Jovana Srejić Ferluga, nutricionista portala Lepa i srekna, otkriva koje su kombinacije popularne u ishrani:

– Žitarice i mahunarke
– crni pasulj i pirinač
– Orasi i grašak
– Leća i bademi
– Hleb od spelte i puter od kikirikija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)