“Majka mi je od rođenja govorila da sam joj uništio život: prije nego što je umrla, skinula je masku za kiseonik i rekla mi ovo”

Mama mi je mnogo puta rekla da sam joj uništio život – baš kad je mislila da je prerasla troje djece, pojavio sam se ja. Jedno od mojih najranijih uspomena je da sam prišao do nje i milovao me, a ona me je odgurnula i rekla: “Skloni se s puta, ne gnjavi me, pripadaš mom ocu. Idi nađi ga.”

Imamo i fotografiju sa piknika. Imao sam oko tri godine i držao sam nož, a majka me je mirno gledala. Danas, kao majka 16-godišnjakinje, ne mogu da razumem kako je mogla da dozvoli svom detetu da se igra noževima. Autorka Kler Vitfild piše u svom članku o narcisoidnim majkama, Danas sam takođe shvatila da moja majka očajnički treba da bude u centru pažnje, i nije želela da joj to iko oduzme., čak ni kao detetu. Obratite pažnju i prosledićemo ceo tekst.

Ona je zvijezda filma, djeca su anonimni statisti
U životu je postala filmska zvijezda, dok su djeca bila bezimeni statisti, više predmeti nego ljudi. Kada bismo doveli prijatelje u naš dom, ona bi iskoristila sav svoj šarm da pridobije njihovu pažnju i divljenje. Da to ne može, svađala bi se sa ocem – šta god da je trebalo, samo da je svi pogledaju.

Moja majka je takođe imala tendenciju da promeni svoju priču, tako da nikada neću znati zašto nisam imala psa kada sam bila mala. Samo bih volio da veterinar ima dobar razlog da ga uspava, a ne samo da se povinuje maminim željama. Godinama kasnije, kada sam je pitao za to, poricala je da je vikala na mene. Da nemam sestru koja se toga jasno sjeća, možda bih čak i pomislila da izmišljam.

Ukratko, moja majka je bila narcisoidna i zamalo me uništila. Preminula je u januaru 2016. i mogli biste pomisliti da mi je laknulo. Međutim, tek tada mi se duh slomio i bio sam primoran da se s njom suočim sa uspomenama svog života.

Moja majka je imala 69 godina kada je primljena u bolnicu sa rakom pluća. Umrla je mjesec dana kasnije. Igrala sam ulogu poslušne ćerke, posećujući njen grad i bolnicu tri puta nedeljno.

Čak i na samrtnoj postelji, i dalje je izlučivala otrov

U tim godinama bila sam srećno udata za svog voljenog Dankana, a iz prethodne veze imali smo 12-godišnju ćerku Kejtlin. Našla sam i dobar posao i uvjerila se da sam pobijedila demone iz djetinjstva.

Međutim, kada sam vidio svoju majku kako leži na bolničkom krevetu sa maskom za kiseonik, bio sam šokiran. Neko ko je nekada bio strašna osoba sada je postao ova krhka osoba. Ali čak i tako, ona još uvijek može sijati otrov. Znam svoju majku i sigurno nisam očekivala izvinjenje ili objašnjenje, ali nisam ni svađu.

Jednom sam, nakon teške vožnje, bio u sobi oko 10 minuta, a ona je skinula masku sa lica i rekla mi: “Možeš ići”. Drugi put me je napala jer sam kao dijete odustala od nastave klavira. „Kladim se da ćeš sada požaliti!“ rekla mi je.

Cijelo vrijeme sam bio rastrojen kao i kada me je napala. Imam 37 godina i još uvijek se ponašam kao djevojka.

Tek na kraju sam osjetio da osjeća nešto prema meni, nešto slično nježnosti. Kada je umrla, htela je da mi ostavi novac da kupim novu kuhinju. Bio je to jedini znak nežnosti koji mi je pokazala.

Svi smo bili uz nju kada je umrla. Dok su moja braća i sestre plakali, ja nisam pustio suzu. Čak ni na sahrani nisam ništa osjetio. Tek nakon mjesec dana pojavila su se neka osjećanja. Prvi osjećaj je bila sloboda – nikad više ne bih čuo da me kritikuje. Onda sam se naljutio jer nikad nisam imao priliku da je pitam zašto mi je to uradila. Preplavile su me mračne uspomene, a decenijama prigušenog bijesa na površinu su isplivale. Zašto mi to radi? Da li me je ikada volela? Počeo sam da se raspadam. Nisam više mogao da radim i počeo sam da zanemarim svoju ćerku. Takođe imam Hašimotovu bolest. Prestao sam da se viđam sa prijateljima i počeo sam da pijem svako veče da se opustim.

Zbog majke sam postala žena koja nije mogla da kaže “ne”

Zbog majke sam postala žena koja nije mogla da kaže „ne“ jer sam očajnički želela odobrenje drugih. Morao sam da dobijem odobrenje od drugih ako moja mama misli da radim nešto pogrešno, tako da nikada nisam ništa odbio, i raspao bih se kada bih saznao da nisam dorastao zadatku.

Kad se sjetim ovih stvari, moj odnos sa mužem počinje da se raspada. Moja kćerka me je više puta uhvatila kako sjedim i plačem. Još uvijek u mislima čujem kritike moje majke. Uvijek je bila tu za mene, podsjećala me da ništa ne radim kako treba, da nikuda ne idem, da sam predebela, suviše mršava, previše plašljiva.

Kao dete, činilo se da mi se njena arogancija dopada. Sve što želim je da obrati pažnju na mene. Uvijek radi neočekivane stvari – na primjer, kupila mi je štene bez prethodne najave. Lijepa je, šarmantna i privlači ljude poput magneta. Tek kada sam ostario i počeo boraviti kod prijatelja i posmatrati njihove roditelje, shvatio sam da mamino ponašanje nije normalno.

Moj otac je bio u mornarici i kada sam se ja rodio moja majka je bila jedina zadužena za nas. Bila je veoma nesretna. Tata je bio spreman na sve da živi mirnim životom i nikada joj se nije protivio. Mama se uvijek naljuti kada zamolim tatu da nešto radimo zajedno. “Ne očekujte ništa od njega, on samo želi ručak na stolu.”
Kritikovala me je jer sam ličio na njega. Često me je tukla i uvijek sam se zakleo da ću je tući kad porastem. Naravno, nikad ga nisam probao.

Da sam plakao, ona bi mi se smejala. Da se naljutim, udarila bi me. Zato je jedina odbrana nikada ne pokazati emocije, umrijeti iznutra, buljiti u prazno, nereagujući na sve što se dešava.

Jedina dobra stvar je što je moja majka bila jako uključena u moje obrazovanje. Bio sam prvi u svojoj porodici koji je išao na fakultet. Ne samo zbog mene, već zbog njene odlučnosti da barem jedno od svoje djece stavi u školu.

Na fakultetu sam se izgubila jer sam navikla da me dominiraju, pa sam ušla u problematične veze sa muškarcima koji su se prema meni ponašali loše, baš kao i prema mojoj majci.

Kada sam dobila posao, upoznala sam oca svoje ćerke. Bio je odličan prema meni i bili smo u vezi dvije godine kada sam ostala trudna. Tri godine kasnije naša veza je prekinuta i postala sam samohrana majka bez podrške porodice.

Onda sam upoznao Duncana 2007. i moj život se promijenio. Izgradili smo život i izbacili moju majku. Moje roditelje je sreo samo dva puta – jednom 2011. godine kada je mom ocu dijagnosticiran tumor na mozgu. Tada sam smatrao da nema smisla biti ljut na njega, iako smo ranije izgubili kontakt. Kao i uvijek, preuzeo sam ulogu tihog pomagača i ignorirao vlastita osjećanja. Bez obzira kako se moja majka ponašala prema meni, nisam joj rekao ni riječ jer nisam želio da napravi scenu koja bi šokirala mog oca.

Kada mi je otac umro šest mjeseci kasnije, nije mi ni palo na pamet da imam pravo da tugujem. Moram se posvetiti svojoj majci. Ponovo sam potisnuo svoja osećanja i ostao sa njom. Možda je zato sav moj bijes i mržnja izašao iz mene kada je umrla. Srećom, nakon mjeseci ovakvog osjećaja, potražila sam pomoć od ljekara.

Polako sam shvatio da sam sada kada je moja majka otišla, konačno slobodan. Više ne moram da brinem da će on iskočiti da me kritikuje. Tek sada učim da biram prijatelje na osnovu toga koliko mi vraćaju. Svoje prijatelje sam birao na osnovu toga koliko sam im bio koristan. Odjednom sam počeo da shvatam sebe.

Inače, mama mi nikad nije kupila kuhinju. Ostavio si mi novac za nju, ali sam ga potrošio na kurseve kreativnog pisanja i iskoristio za pisanje svog debitantskog romana. To je bio moj način da povratim kontrolu nad sobom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)