KUVARI 0TKRILI KAK0 DA KISELI KUPUS P0TRAJE D0 LJETA: Najvažniji je JEDAN savjet – trik znaju samo PR0FESI0NALCI

Mnoge domaćice već uveliko spremaju najukusnija jela od kiselog kupusa.

Kada to kažemo, prvo pomislimo na najukusniju sarmu, podvarak, kuhani kiseli kupus…

Ono što mnogi ne znaju jeste da postoji jedan trik kako da vam on potraje što duže i da se ne pokvari.

Mnogima propadne i prije dolaska toplog vremena, ali to može da se promijeni samo ako budete poslušali savjet profesionalnih kuhara.

Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suhe i čiste, pa ih prije upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom.

Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine.

Ne zaboravite i da pritisnete kupus! Možete da nađete veliki kamen koji odgovara buretu odnosno kaci, kada vam je bure napunjeno kupusom.

Kako ne bi došlo do kontakta sa vazduhom, uvijek gledajte da kiselite kupus u odgovarajućem buretu ili posudi, u zavisnosti od toga koju količinu kiselite!

Ljudi stavljaju napunjenu najlon kesu vodom i stavljaju je preko kupusa, međutim rizikijuete da kesa pukne, pa je bolje da dobro procenite veličinu bureta i potrebnu količinu kupusa.

Temeperatura prostorije u kojoj se kiseli kupus mora da bude sobna, odnosno ne smije da bude mnogo hladno. Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši.

Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva. Ako pak ne želite da pretačate rasol samo trik je stavite jednu pamučnu krpu i so preko nje, pa će se ta so polako otapati i padati na dno bureta.

Stavite krpu preko kamena. Кiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mjestu, jer svjetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili blizu izvora vještačke svjetlosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)