IMATE LI DLAKAV MLADEŽ? Da li je 0PASAN i da li DLAČICE smijete ČUPATI, EV0 ŠTA KAŽU LJEKARI

Mladež iz koga viri dlačica iritira svakog ko ga ima, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake. Da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smijemo da čupnemo te dlačice? Da li možda treba da se obratimo ljekaru? Evo odgovora.

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne uslijed izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Džastin Vujević, dermatolog iz Pitsburga.
A ZAŠTO NA NEKIM MLADEŽIMA IMA DLAČICA?
Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gdje ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula.

DA LI SU DLAKE NORMALNE?
Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje tjelesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba pola to uobičajeno.

ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH
Baš kao što je koža na dijelu gdje je mladež tamnija, i dlaka može da bude tamnija.

DA LI JE DLAKAVI MLADEŽ ZNAK DA JE ON KANCEROGEN
Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete gotovo potpuno uvjereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije.

DA LI SMIJEM DA UKLANJAM TE DLAČICE?
Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na epilaciju…šta god vam drago.

A AKO DLAČICA NA NJEMU URASTE?
I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom.

DA LI MLADEŽ SA DLAKOM TREBA DA ME BRINE?
Ne, osim ukoliko pokazuje znakove kancera – asimetriju, neravnu ivicu, različite boje, promjene tokom vremena i slično. A u tim slučajevima, obavezno se obratite dermatologu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)