MED 0D ČUVARKUĆE LIJEČI CIJEL0 TIJELO, EVO KAK0 DA GA NAPRAVITE

Najkorisnija biljka u vašem dvorištu leči celo telo: evo kako da od nje napravite med

Otpornost Kuće čuvara najbolje opisuje njen latinski naziv, Sempervivum, što u prijevodu znači „zauvijek živ“.

Čuvarkuća se uzgaja od Maroka do Irana, preko Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. U našim krajevima se češće koristi kao ukrasna nego kao ljekovita biljka.

Neki od nas ga se možda sećaju kao biljke koja se koristi za lečenje bolova u ušima u detinjstvu.

Sastojci i lekovita dejstva Kuće čuvara

Čuvarkuća sadrži tanine, biljne sluzi, masna ulja, smole, kalcijum malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Savremena istraživanja potvrđuju da sadrži vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate.

U narodnoj medicini koristi se zbog svojih protuupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Koristi se u obliku soka, paste, masti, tinkture ili čaja.

Najbolji prirodni lijekovi za bol u uhu

Čuvarkuća je drevni narodni lijek za bolove u uhu, oštećenje bubne opne i gubitak sluha. Njegov sok rastvara višak stvrdnute smole u uhu, često ublažavajući bol.

Mnogi se uvjeravaju da djeluje bolje od kapi koje se nalaze u ljekarni, a čak i neki pedijatri ga preporučuju djeci. Za liječenje, jednostavno iscijedite 2 do 3 ml soka iz listova, stavite ga u uho, ostavite da odstoji neko vrijeme i ostavite da sok iscuri iz uha nakon nekoliko minuta.

Odličan lijek za kožne bolesti i rane

Čuvarkuja ima slične prednosti kao aloe vera, koja je poznata po liječenju različitih kožnih oboljenja. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za mnoga stanja kože.

Zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava, služi i kao odlično sredstvo prve pomoći kod opekotina, ubodnih rana i ugriza jer pruža brzo olakšanje i umirivanje. Samo prekrijte problematično područje sokom od čuvara ili koristite oblog od isječenog lišća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)