KAD JE NEK0 NEVIĐEN0 DRZAK I BEZ0BRAZAN PREMA VAMA SAMO MU RECITE 0VE 3 RIJEČI: Na mjest0 ga postavljate 0DMAH

Ako ste se ikada zapitali kako brzo i vrlo efikasno da postavite drsku osobu na mesto – donosimo vam sjajan odgovor stručnjaka!

Bezbroj puta nam se desilo da se nađemo u vrlo neprijatnoj situaciji i dok nas neka drska i bezobrazna osoba napadne i pokvari nam raspoloženje, naruši samopouzdanje, mi ne stignemo ni da reagujemo na pravimo način, zar ne? Zato Sara Džejn Ho, stručnjak za obrasce ponašanja koja se školovala na Harvardu, ima savet zlata vredan.

Ona je osnivačica Instituta Sarita, škole koja se fokusira na društvene konvencije, i zvezda je Netfliksove emisije „Pazi na svoje manire“ u kojoj pomaže mladima da nauče bonton i kako da se ponašaju u određenim situacijama.

„Najveća moć je pokazati da druga osoba nema moć nad vama“, kaže Sara.

Ako se nađete na udaru drske primedbe, možete se suprotstaviti ljubaznošću i to samo jednim pitanjem.

„Jesi li dobro?“

„Ako vam je prijatelj rekao nešto loše, ja obično podignem pogled i kažem: ’Jesi li dobro?’“, kaže ona za snbc.com.

Te tri reči mogu signalizirati da čak i ako uvredu ne shvatate lično, nije vam ni prijala.

Važan je i ton, naglašava Sara. Kada kažete: „Jesi li dobro?“ ne budite kratki i oštri. Koristite prijateljski ton.

Bez obzira na to ko daje negativan komentar, ne zaboravite da mu ne dozvolite da kontroliše vaše raspoloženje.

Advokat Džeferson Fišer je podelio sa pratiocima na TikTiok-u svoja 3 načina uz pomoć kojih se uvek izbori sa neprijatnim osobama:

Tri načina da prekinete ljude koji dominiraju razgovorom:

  1. Odmah prekine razgovor sa njima

Prvi savjet koji Fišer daje gledaocima da izađu iz razgovora sa ljudima koji pokušavaju da verbalno dominiraju jeste da ih jednostavno prekinete.

„Ovo je jedan od retkih izuzetaka gde je prekidanje neophodno, jer vas na drugi način sigurno neće poštovati” savjetuje Fišer.

  1. Jasno stavite do znanja da vam se ne dopada takav način razgovora

Postajete autoritativna figura govoreći im šta hoćete, a što nećete dopustiti. To im daje do znanja da se dovoljno cenite i da ne biste imali posla s nekim ko ne može poštovati vas, vaša mišljenja, pozicije i/ili osećaje. Ako to izgovorite, budite sigurni da to i mislite. Ako druga strana ne prestane, prekinite razgovor i idite. To vam daje kontrolu, a drugoj strani daje do znanja da ozbiljno mislite.

  1. Niste vreća sa iskaljivanje

“Znam da i ti nisi sigurno takava, ali ja nisam vreća sa iskaljivanje”, može biti rečenica koja će brzo dopreti do druge strane koja je bila gruba prema vama, čak će je i posramiti.

stil

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)