D0KT0RKA UP0Z0RILA: Magnezijum ne biste trebali da miješate sa 0VIM lijekovima, EV0 u koje d0ba dana je najb0lje da ga pijete

Magnezijum je jako važan za mnoge vitalne procese u našem telu

Ipak, pre nego što kupite suplemente magnezijuma, neke stvari morate znati.

  1. Koliko nam je magnezijuma potrebno?

On se prirodno nalazi u kostima, mišićima i stanicama, a potrebno nam je od 310 do 420 miligrama magnezijuma u danu.

  1. Zašto uzimati suplemente?

“Radi se o ključnom elektroliti koje telo treba i koji utječe na skoro sve funkcije u organizmu. Aktivira enzime koji kontrolišu probavu, apsorpciju proteina,, masnoća i ugljikohidrata”, pojasnila je dr. Carolin Din, nutricionistkinja i autorka knjige “The Magnesium Miracle”.

”Možemo ga uneti putem ishrane, ali mnogi će ipak odabrati suplemente kako bi osigurali dovoljan dnevni unos. Postoje i grupe ljudi koji su u rizičnojgrupi od manjka magnezijuma, a između ostalog se to odnosi na one koji imaju bolesti želuca, dijabetes ili unose previše alkohola.

  1. Kakav suplement bi trebalo nabaviti?

Nisu svi napravljeni jednaki i neki se lakše probavljaju u organizmu. Dr. Din ističe kako treba tražiti upravo proizvode koji se dobro apsorbiraju i tope u vodi.

Novije verzije suplemenata su nešto skuplje, ali se smatra da se najbolje apsorbiraju i da ne uzrokuju nelagodu u stomaku. Dr. Din preferira prah magnezijum citrata, koji je dostupan i jeftin i lako se konzumira.

  1. Kako uzimati suplemnte magnezijuma?

Za najbolje rezultate, potrebno je uzimati uz hranu jer će se tako on bolje apsorbovati i smanjiće se šanse da se jave nuspojave, poput bola u stomaku. Nutricionistkinja Stefani Šif, dodaje kako neke studije savetuju da se suplement uzima uveče jer će pomoći kod opuštanja mišića i potaknuti dobar san.

  1. Možete li da se predozirate?

U razumnim dozama su suplementu sigurni za sve, a predoziranje magnezijumu je retko ali simptomi su često isti: proliv i bol u trbuhu. Ipak, ako uzimate više od 5000 mg magnezija u danu, može biti toksičan.

Osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, trebalo bi da porazgovaraju s doktorom.

  1. Može li se kombinovati sa drugim lekovima?

Budite oprezni jer se on može umešati u apsorpciju drugih minerala. Ako uzimate kalcijum ili cink, magnezijum koristite u drugo doba dana. Može se poigrati i s apsorpcijom određenih lekova, poput onih koji razređuju krv, tableta za dijabetes i diuretika. Svakako pre upotrebe porazgovarajte sa svojim doktorom.

NAJZENA.RS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)