TRI PUTA više PRIN0SA krastavca i BEZ B0LESTI: Spremite se da 0VU metodu pružite CIJEL0J P0R0DICI!

Ovo je nekoliko principa uzgoja kvalitetnih, jakih i posebno ukusnih kiselih krastavaca koji nisu gorki.

Racionalan način uzgoja – bez komercijalnih đubriva, bolesti i 3x veći prinos
Samo se pridržavajte nekoliko principa i koristite stare i provjerene recepte za kućnu prehranu, uz koje ćete postići zadivljujući rezultat. Nekoliko principa za početak!

Napravite krevete sa podignutim središtem
Krastavcima je potrebno mnogo sunca i uzgajaju se na toplim lokacijama, zaštićenim od vjetra. Prilikom pripreme optimalnih gredica za sjetvu krastavaca, u sredini gredice napravite žlijeb širine cca 40 cm. Napunite ga kompostom i baštenskom zemljom. Sredstvo gredice treba da bude podignuto, jer tada sunce bolje zagrije tlo i krastavci će bolje rasti.

U blizini krastavaca je poželjno sijati grašak, pasulj, zelenu salatu i celer. U njihovoj blizini ne treba saditi paradajz, rotkvice ili kupus.

Setva
Kraj aprila je dobro vreme za setvu krastavaca u plastenicima ili plastenicima. Prilikom kupovine birajte sorte koje su otporne na plijesan. Uvijek sijte nekoliko sjemenki u malu saksiju, vodeći računa da višak vode može oticati prilikom zalijevanja.

Najbolje je odabrati saksije za cvijeće s rupom na dnu, na koju možete postaviti ravan kamen. Stavite saksiju u toplu prostoriju i ne zaboravite da je redovno zalivate.

Čim biljke počnu rasti, bitno je da budu na svijetlom mjestu. Budući da su krastavci srodni paradajzu, vrlo su osjetljivi na mraz, pa se ne mogu saditi prije nego što dnevne temperature dostignu najmanje 15°C.

Za zaštitu mladih biljaka možete koristiti netkani materijal.
Nakon “zamrzavanja”, prethodno uzgojeni krastavci se mogu saditi direktno na gredice.

Branje krastavaca – bolji plodovi i veća berba
Cepanje krastavaca pomaže biljkama da rastu i poboljšava kvalitet ploda. Ali nemojte rezati glavni izdanak. Odrežite bočne izdanke otprilike nakon trećeg lista.

Zalijevanje
Briga o krastavcima je važna, ali ne zaboravite na redovno zalijevanje. Pogotovo ako je duži period bez padavina. Kada krastavci još niču, zalijevajte svaki drugi dan. Kasnije zalijevajte svaka tri dana.

Žetva
Žetva se može sakupljati otprilike dvije sedmice nakon cvatnje. Kada se beru, krastavci trebaju imati glatku kožicu i svježu zelenu boju. Plodove berite neposredno prije nego što potpuno izrastu, jer tada imaju najbolji okus.

Ako krastavce berete dok su još mali, i njihovo sjeme će biti sitno; uz to ćete postići veći prinos jer ćete blagovremenom berbom podstaći dalje cvjetanje. Ako se na koži pojave žute mrlje, to znači da su krastavci zreli ili prezreli. Beremo krastavce od juna do oktobra.

Tretman krastavaca domaćom ishranom
Protiv plijesni i za snagu i izdržljivost
To je najbolja alternativa hemijskim đubrivima. Međutim, važno je reći da samo krastavci koji nemaju cvjetove mogu dobiti takvu ishranu.

Preporučuje se davanje ove ishrane svakih deset dana. U posudi sa vodom razblažite 20 grama sapuna, 1 litar mleka i 30 kapi joda.

Ova ishrana deluje protiv plijesni, bolesti krastavaca i pomaže biljkama da steknu snagu i otpornost. Prevencija je uvijek bolja od liječenja.

Da vrhovi krastavaca ne požute
Često se dešava da kada se počnu pojavljivati ​​prekrasni zeleni krastavci, njihovi vrhovi su već žuti. Za to postoji rješenje. 300 grama starog hljeba namočite u kantu vode, dodajte pola kašičice joda i preradite smjesu. Ovaj tretman možete raditi svake dvije sedmice. Ova mješavina se može koristiti i bez joda.

Za veću žetvu
Za one koji žive na selu, drže krave ili imaju priliku nabaviti prirodne mliječne proizvode, povrće će biti lako tretirati surutom.

Razblažite 2 litre surutke i 150 grama šećera u kanti vode. Nakon tretiranja krastavaca ovom mješavinom, vaša žetva će biti bogatija.

Čudo zvano ljuske luka
Ishrana od ljuski luka je izuzetno efikasna, jeftina i možete je vrlo lako pripremiti. Sve što treba da uradite je da skuvate 0,5 kg kore u 5 litara vode, ostavite da odstoji preko noći.

Zatim razrijedite vodom u omjeru 1: 4. Preporučuje se ne samo prskanje otopine, već i zalijevanje krastavaca.

Ako krastavci venu direktno na biljci
Ako krastavci počnu venuti na biljci direktno na stabljici, tretirajte ih rastvorom sirutke bez šećera u omjeru 1:5.

preuzeto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)