Ako imate PR0BLEM SA ŠTITN0M ŽLIJEZD0M, izbacite 0VE dvije namirnice: štitna žlijezda ih JEDN0STAVN0 NE V0LI

Moramo odmah razmišljati o zdravlju naše štitne žlijezde i uložiti sve napore da zaštitimo ovu važnu žlijezdu kako bi nesmetano obavljala svoje funkcije.
Moramo odmah razmišljati o zdravlju naše štitne žlijezde i uložiti sve napore da zaštitimo ovu važnu žlijezdu kako bi nesmetano obavljala svoje funkcije.

1 Pržena i prerađena hrana

Njime ne unosite ništa dobro u svoje tijelo, ali unosite više natrijuma i loših masti nego što ste planirali. Ove supstance negativno utiču na celo telo, uključujući i štitnu žlezdu.

2 Gluten

Ovo je za osobe koje to ne podnose, a prema istraživanjima, veliki broj ljudi sa oboljenjem štitne žlijezde ima i celijakiju.

Šta voli štitna žlijezda?

Kako biste poboljšali funkciju štitne žlijezde i regulisali proizvodnju hormona, važno je obratiti pažnju na svoje prehrambene navike. Povećajte unos hrane bogate vitaminima B i gvožđem. Takođe, povećajte unos hrane bogate vitaminom A.

Ne možete pogriješiti ako jedete svježu, organsku hranu koja je bogata antioksidansima, poput borovnica, trešanja, cvekle i paradajza. Koristite zdrave masti, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge koje su bogate jodom i drugim nutrijentima.

Svojoj štitnoj žlijezdi možete pomoći i visokokvalitetnim dodacima ishrani poput vitamina i minerala. Ali morate biti oprezni jer nisu svi dodaci ishrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih su također u interakciji sa sintetičkim lijekovima koje možda već uzimate kao lijekove na recept.

Zato je važno znati koje vitamine i minerale trebate uzimati, a na koje treba obratiti posebnu pažnju. Preporučuje se konzumacija sledećih supstanci: jod, vitamini B, cink i selen kao i hrana bogata L-tirozinom.

Nemasno meso, riba iz hladnog mora, lan i mahunarke također pomažu u održavanju zdravlja štitne žlijezde. Organska hrana je posebno dobar izbor jer ne sadrži određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače.

Dobar izvor omega-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlijezdu. Tuna i losos su dobri izvori ako su ulovljeni iz mora, a ne uzgajani. Da bi dobile svoje omega-3 masne kiseline, ribe moraju jesti alge. Laneno sjeme pomaže i štitnoj žlijezdi. Sameljite ih mlinom za kafu i dodajte u jogurt, salate i supe. Dodajte ih kuhanim jelima nakon što su kuhani (ne prije).

Vježbanje je dobro za zdravlje

Ako ne počnete, neće se pokrenuti ni vaša štitna žlijezda. Vježbanje je važan faktor u održavanju cjelokupnog zdravlja, a još je važnije kada je u pitanju vaša štitna žlijezda. Ako je rad vaših žlijezda poremećen, naporan trening koji od vas očekuje da pomaknete granice izdržljivosti nije za vas.

Previše napora može dovesti do toga da se vaše tijelo dodatno iscrpi i dodatno optereti već oštećenu štitnu žlijezdu. Zato počnite s laganim vježbanjem, hodanjem, aerobikom, vožnjom bicikla, a zatim povećajte svoju izdržljivost i snagu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)