NUTRICI0NISTKINJA 0TKRIVA K0JI HLJEB NAJVIŠE G0JI! “Ne treba ga izbaciti iz ishrane, jedan je najl0šiji”

Nutricionistkinja Nađa Radonjić otkriva koje vrste hleba su zdravije od drugih.

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hleba nego pre 20-ak godina, a nažalost sve je više gojaznih u Srbiji. U našoj zemlji svaki peti Srbin gojazan. Prema procenama lekara, za deset godina svaka treća osoba u Srbiji patiće od gojaznosti, istakla je ranije dr Mirjana Dumanović za RTS.

Nutricionistkinja Nađa Radonjić za Prva TV objasnila je da li je velika količina hleba uzrok što smo sve više gojazni.

“Ja ne bih rekla da je velika količina hleba uzork gojaznosti. Hleb smo jeli kroz istoriju mnogo više nego danas. Mislim da smo ideju hleba zamenili na pogrešan način. Često u praksi čujem. ‘Mi vam nismo ona primativna porodica koja jede beli hleb’. Beli hleb, iznenadićete se, ali ima manje kalorija nego integralni hleb”, objasnila je nutricionistkinja. Dodaje je bolji integralni hleb i da ima veću količinu vlakana, minerala i vitamina.

“To zrno je mnogo bogatije od rafinisanog, belog pšeničnog. Intergalni hleb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni hleb. Hlebu nije mesto uz pirinač i krompir, što naša kultura ponekad podrazumeva”, rekla je ona.

Nutricionistkinja je istakla da hleb ne treba izbaciti iz ishrane. Naravno, osim ako ste intolerantni na gluten.

“Integralni hleb ima B vitamina i korisnih sastojaka i ne treba ga tek tako izbaciti, ali ga treba tretirati kao obrok sam po sebi”, dodala je.

Kada je reč o crnom hlebu, nutricionistkinja Radonjić istakla je da bi crni integralni hleb bio najzdravija opcija.Ako želite da izbegnete gluten, potrebno je da izbacite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok sve ostale žitarice su dobrodošle u hlebu. Nutricionistkinja je poređala vrste hleba od najlošijeg do najboljeg. Prema njenom mišljenju najlošiji bi bio pšenični hleb, dok ražani i ječmeni bi trebalo što ćešće uvrstiti u ishranu.

Izvor: Kurir televizija

(K1/MONDO/T.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)