TRAGEDIJA P0TRESLA REGI0N: Bračni par skuhao supu 0D MRAZ0VCA – mislili da je SRIJEM0Š

Dolaskom proljeća mnogi će se ljudi uputiti u šume u potrazi za divljim biljkama, među kojima je i srejmuš, poznat i kao divlji ili medvjeđi luk. Ovi sočni zeleni listovi obično se jedu sirovi u salatama ili se dodaju u razna jela kao što su umaci i supe.

Međutim, važno je biti oprezan s ovom biljkom jer greškom može doći do zamjene s drugim sličnim biljkama, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda. Nedavno je u Austriji zabilježen tragičan slučaj u kojem je stariji par nažalost izgubio živote.

Par je greškom ubrao biljku iz šume, misleći da je riječ o srejmušu, te su od nje pripremili juhu. No, nisu bili svjesni da je biljka koju su skupili zapravo opasna po njihovo zdravlje.

Nakon konzumacije, par je završio u bolnici, a nakon nekoliko dana preminuli su. Iako su obje biljke slične i rastu u sličnim okruženjima, važno je napomenuti da je mrazovac vrlo otrovan za ljude.

Čak i jedenje samo jednog lista može biti fatalno. Evo nekoliko korisnih savjeta kako razlikovati ove dvije biljke: Srejmuš ima izražen miris češnjaka, dok mrazovac nema taj karakteristični miris. Listovi srejmuša su lancetasti i sjajni, svaki raste na svom stabljici, dok listovi mrazovca tvore kružni oblik i međusobno su povezani, te su tamniji i deblji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)